Jonas Johansson, arkitekt på Jais Arkitekters

Ritat med hjärta och hjärna

Jais Arkitekters signum är intressant arkitektur med hög trivselfaktor samtidigt som varenda kvadratmeter maximeras. Med Brf Solgården har de lyckats ännu en gång. Jonas Johansson berättar hur.

Vad är viktigt för dig som arkitekt?

Först och främst ritar jag alltid bostäder där jag själv kan tänka mig att bo.

Vad mer inspirerade?

Omkringliggande kvarter, skogen och stranden. Vi har medvetet inte stuckit ut utan koncentrerat oss på det finstämda och mjuka. Fasaden går i ljusa toner och vi jobbar med att få fram detaljrikedom genom mönstermurning. Teglet kompletteras med neutrala material så att upplevelsen blir samstämmig men ändå intressant. Från Midroc har vi fått fria händer, vilket gjort att vi har kunnat höja ribban estetiskt, gå ner i antal bostäder och skapa Ängelholms skönaste innergård.

Vad är typiskt interiört?

Ljuset och det öppna sambandet mellan kök, vardagsrum och matplats. Rundgången tillför boendet extra kvalitet. Planlösningarna är flexibla och lättmöblerade. Sedan går det inte att prata om Brf Solgården utan att nämna gränsen mellan ute och inne – balkongerna som är riktigt generösa, vissa är runt 18 kvadratmeter. För att inte tala om terrasserna, den största är uppåt 80 kvadratmeter.

Varför passar namnet Brf Solgården?

Placeringen av husen gör det till soliga bostäder och en riktig solig innergård. Men projektet är också soligt till karaktären. Det är lätt att träffas och umgås med grannar på ett otvunget och avkopplat sätt. Här finns små bersåer, öppna ytor, sittgrupper, grillplats och en gräsplätt inbäddad av grönska.

Vad är du nöjdast med?

Helheten. Den är superfin


Linnea Berg och Maria Lyth från Wingårdhs arkitektkontor och Christian Ahlkrona från Granitor,

Läs mer inom Arkitekter:

Med känsla för dåtid och framtid

Det är inte var dag som projekt som Brf Parkskolan dyker upp. Tillsammans har bland annat Linnea Berg och Maria Lyth från välrenommerade Wingårdhs arkitektkontor, liksom Christian Ahlkrona från Granitor, studerat tomten, historien och hur de flesta gärna vill ha det på hemmaplan. Resultatet är rena skolexemplet på exceptionella bostäder.

Läs artikeln nu