Linnea Berg och Maria Lyth från Wingårdhs arkitektkontor och Christian Ahlkrona från Granitor,

Med känsla för dåtid och framtid

Det är inte var dag som projekt som Brf Parkskolan dyker upp. Tillsammans har bland annat Linnea Berg och Maria Lyth från välrenommerade Wingårdhs arkitektkontor, liksom Christian Ahlkrona från Granitor Properties, studerat tomten, historien och hur de flesta gärna vill ha det på hemmaplan. Resultatet är rena skolexemplet på exceptionella bostäder.

Vad gör Brf Parkskolan så speciell?

Parkskolan har ett unikt läge, inte bara geografiskt. Den historiska och kulturella karaktären ställer därför krav på extra noggrannhet och omsorg för detaljerna. Hela kvarteret blir en symbol för blandstaden. Här finns arbetsplatser men också ovanligt stor variation på bostadstyper. Det finns något för alla.

Vad utmärker gestaltningen?

Hög kvalitet över lag. Vardagliga material används och hanteras på sätt som gör att de känns exklusiva och utvalda. Exteriört är balkongerna som sticker ut spännande blickfång i gatubilden.

Vilka stildrag går igen?

De centrala trapphusen speglar flera av de ursprungliga byggnadsdetaljerna. Framför allt märkbart är att mönstret i den gamla skolans golv tas upp, men nu som schackrutor på väggar. Flera nya inslag har också ett starkt släktskap med det välbekanta i stadsbilden, till exempel har de valmade sadeltaken på ena byggnaden en form som påminner om den rivna delens tak.

Finns det ytterligare kvaiteter som är trevliga att lyfta fram?

Vissa av bostäderna har separata kök, andra har öppen planlösning till matplats och vardagsrum. Vissa klädkammare har även fönster så att de kan förvandlas till ett litet arbetsrum. Ytorna är generellt sett generösa. De större lägenheterna har även gästtoalett eller dubbla badrum, varav ett är huvudsovrummets eget. Även i de bostäder som inte är genomgående får du fönster åt flera väderstreck. Ljuset, materialen, kulörerna och den generösa takhöjden förstärker tillsammans känslan av rymd och yta. I vindsvåningarna ligger takhöjden på en bra bit över tre meter, vilket inte direkt tillhör vanligheterna.

Vad är ni i teamet mest stolta över?

Arkitekturen och den stora variationen. Här finns allt ifrån en etta till femmor, stora takterrasser, flera balkonger per bostad, indragna balkonger, inglasade balkonger, takterrasser längs hela bostaden, uteplatser och till och med små trädgårdar.


Ylva Hegeland, arkitekt på Kamikaze Arkitekter

Läs mer inom Arkitekter:

Ritat med tanke på naturen

Ylva Hegeland, arkitekt på Kamikaze Arkitekter, utgår alltid från platsens förutsättningar och boendes behov. I Kvarteret Sörgården är också miljö- och hållbarhetstänk central; hela området är Svanenmärkt.

Läs artikeln nu