Ylva Hegeland, arkitekt på Kamikaze Arkitekter

Ritat med tanke på naturen

Ylva Hegeland, arkitekt på Kamikaze Arkitekter, utgår alltid från platsens förutsättningar och boendes behov. I Kvarteret Sörgården är också miljö- och hållbarhetstänk central; hela området är Svanenmärkt.

Beskriv Kvarteret Sörgården?

Som namnet antyder är det Bullerbyninspirerat. Vi gjorde en noggrann platsanalys och solstudie. Bland annat undersökte vi hur man skulle navigera i och runt området, per bil, cykel och fot. Resultatet är ett småskaligt, tryggt och välkomnande kvarter. Utemiljön mellan husen skapar en trygg och trivsam miljö där det är naturligt att mötas grannar emellan. Genom att arbeta med trä i två kulörer får vi en kontrast mot ljust och mörkt – det är en arkitektonisk tolkning av den moderna Sörgården. Sammanhållna material och förskjutna volymer skapar både tydlig identitet och egna sfärer. Sedan är det ju förstås intressant med äganderätter som dessutom är Svanenmärkta.

Vad har ni som arkitekter och Granitor Properties velat åstadkomma tillsammans?

Riktigt bra boenden med en tydlig, snygg och överblickbar arkitektonisk identitet, flexibla möjligheter och en idyllisk miljö som är drömmen om barndomen. Det är hem som fungerar i vardagen.

Vad är typiskt interiört?

Stort ljusflöde, ljus inredning och vackra rum som är lätta och roliga att möblera. Allrum och kök vetter mot uteplatsen, vilket suddar ut gränsen mellan ute och inne. Siktlinjerna är fina och förvaringsmöjligheterna goda. Det förstärker känslan av rymd och yta.

Vad är du mest stolt över?

Du får mycket boende här. Tvåplanshusens cirka 125 kvm rymmer hela fyra sovrum, två badrum och två allrum. Dessutom finns det i vissa av bostäderna möjlighet att skapa sov- eller förvaringsloft. Det känns också bra att använda klassiska småländska material som plåt och trä. De är vackra, uppfyller miljökrav och är enkla att underhålla.

Om du skulle flytta in, vad skulle får dig att trivas mest?

Gården! Vi har arbetat mycket med volymernas placering och fördelning för att nyttja ytorna till fullo. Den är både vildvuxen och arrangerad, hemlig och öppen, social och privat.


Maria Lyth, arkitekt på Wingårdhs

Läs mer inom Arkitekter:

Att rita med omsorgsfull precision

Maria Lyth är arkitekt på Wingårdhs och för henne är ett hus så mycket mer än ett objekt. Och det märks i Brf Strandsnäckan.

Läs artikeln nu