Mer rörelse gör att du minns information bättre. Bli mer kreativ och effektiv med fysiska aktiviteter i programmet.
En konferens behöver inte innebära att vi sitter passiva och lyssnar på föredrag en hel dag. I stället kan den bli både mer kreativ och effektiv med några enkla, fysiska aktiviteter i programmet. Mer rörelse gör även att deltagarna minns informationen från dagen bättre, visar forskning. Så här kan du sätta fart på konferensen.
Vid en konferens ska ofta mycket information förmedlas under en begränsad tid, samtidigt som deltagarna ska aktiveras och engageras. För att undvika att deltagarna blir passiva åhörare är det viktigt att aktivera dem fysiskt.
Det behöver inte innebära några krävande träningspass som gör dagen rörig eller deltagarna obekväma. Några korta så kallade rörelsepauser under dagen har visat sig ha stor effekt på hur väl deltagarna minns innehållet från konferensen efteråt – och på hur fokus och engagemanget blir under dagen.
Det menar Torgny Steen, föreläsare, författare och ledarskapscoach som jobbat mycket med aktiva konferenser.
– Trots att de flesta är väl medvetna om värdet av rörelsepauser under långa konferenser är det bara ett fåtal som verkligen planerar in sådana i den ofta minutplanerade konferensen, skriver han på branschsajten Eventeffect.
Här får du tips på hur du enkelt aktiverar deltagarna vid en konferens.
En effektiv rörelsepaus kan vara något så enkelt som att uppmana deltagarna att ställa sig upp en stund, när helst de känner för det, tipsar Torgny Steen på Eventeffect. De kan också uppmanas att blunda och balansera på ett ben i 30 sekunder, och sedan skifta ben – en enkel och effektiv övning.
Torgny Steen refererar till forskning som visar att vi bör bryta våra konferenspass för fysisk aktivitet minst var tjugonde, trettionde minut.
– Du bör se till att det går att göra detta utan att störa, till exempel genom att placera ut ståbord längst bak i lokalen. Det är också lätt att lägga in mikropauser i programmet, där alla uppmuntras att rulla lite på axlarna och kanske sträcka ut ryggen och lyfta armarna upp mot taket.
– Långvarigt stillasittande dödar inte bara den mest inspirerande föreläsare eller moderator, utan minskar även mötesdeltagarnas förmåga att ta till sig och lagra information och kunskap.
Det här är också en viktig anledning till varför allt fler företagsledare väljer att börja ta jobbmöten på promenader.
Att gå korsgång innebär att gå framåt med höga knän och möta varje knä med motsatt arm, hand eller armbåge framför kroppen.
Ett tips under konferensen är att låta alla deltagare gå korsgång ett varv runt lokalen. Det leder definitivt till skratt – men framför allt gör rörelsepauser att medarbetarna trivs bättre i själva lokalen och blir mer effektiva under dagen.
Det skriver Mai-Lis Hellénius, överläkare på Livsstilsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset och professor i kardiovaskulär prevention, i guiden Det Hälsosamma Mötet om välmående arbetsplatser.
Du kan också uppmana alla deltagare ställa sig upp och lyfta armarna över huvudet som om de precis gjort mål i en fotbollsmatch. Står de så i två minuter ökar deras prestationsförmåga markant, menar tillväxtkonsulten Michael Ahrens – säljare kan till och med öka sin försäljning med 20 procent.
En annan enkel övning Torgny Steen rekommenderar för konferensen är Glada elefanten. Då uppmuntras mötesdeltagarna att bryta stillasittandet med att stretcha armar, händer, handleder och nacke. Så här gör du Glada elefanten:
Håll höger arm rakt fram, peka med raka fingrar och lägg höger öra mot axeln. Med vänster arm under höger tar du tag i näsan. Sikta längs armen och titta på något bortanför handen. Ha benen lätt böjda och tårna rakt fram. Föreställ dig att du ritar en cirkel eller en liggande åtta med handen och armen. Tänk på att handen ska gå uppåt i mitten av åttan.
Efter fyra, fem åttor eller cirklar åt ena hållet skiftar du armarnas positioner och upprepar övningen åt andra hållet.
Förklaringen till varför enkla övningar som glada elefanten och korsgång gör skillnad för deltagarna under konferensen finns inom neurovetenskapen. Vid fysisk aktivitet nybildas hjärnceller i snabbare takt i den del av hjärnan som heter hippocampus. När hippocampus växer får vi bland annat lättare att lära oss saker.
– Du får en bättre omsättning av piggare och fräschare celler hela tiden, och det är kopplat till en bättre minnesförmåga och inlärning, säger Jenny Norberg, doktor i neurovetenskap vid Göteborgs universitet till SVT.
Läs mer inom Hållbart företagande:
Inred rätt och optimera din arbetskapacitet.
Läs artikeln nu