Så bevarar du lugnet efter semestern

När du yrvaket ramlar in på jobbet efter semestern kanske stressen griper tag i dig igen efter ledighetens lugn. Genom att bli mer medveten om hur din hjärna fungerar kan du hantera vardagen på ett hållbart och långsiktigt sätt.

Hälsoutvecklare och sjukgymnast Stina G Dahan förklarar hur du lär dig att använda mindfulness på jobbet.

Stina G Dahan är i grunden sjukgymnast, men i dag verksam både som hälsoutvecklare inom mental, fysisk och social hälsa på företag, mindfulnessinstruktör och föreläsare. Hennes mission är att sätta större fokus på hur hjärnan fungerar.

Du kan tackla vardagens utmaningar bättre genom att lära dig hur hjärnan fungerar och på så sätt fatta bättre beslut, menar hon. 

− Många pratar om att vi har en savannhjärna, det vill säga att den inte förändrats nämnvärt sedan vi levde på savannen. Och hjärnan är egentligen inget annat än en överlevnadsmaskin som i alla lägen jobbar för att vi ska överleva som art. Många programmeringar är kvar sedan den tiden och anpassade efter miljön vi levde i då.

Samtidigt, berättar hon, vet man numera att hjärnan faktiskt är formbar – något du kan lära dig att använda för att öka ditt välmående och hitta ditt inre lugn.

Så kan du påverka dina egna tankar

Förr var den spridda uppfattningen att hjärnceller successivt dör med tiden, men det stämmer inte. Hjärnan är plastisk, det vill säga att den är formbar. Olika områden i hjärnan byggs upp och bryts ned – en process som du själv kan styra.

− Genom att medvetet äga processen behåller du en god hjärnkondition och blir mer medveten om dina ohälsosamma beteenden. Du får tillgång till en naturlig stressbroms, som minskar risken att hjärnan överbelastas, förklarar Stina G Dahan.

Hon refererar till psykologiprofessor Paul Gilbert, som definierat tre system som reglerar våra känslor och som vi mer eller mindre omedvetet växlar mellan:

  • Drivsystemet – som ger intresse, nyfikenhet, entusiasm och målinriktning, och får oss att prestera, vilket utsöndrar dopamin i vår hjärna
  • Hotsystemet – som triggar rädsla, ångest, aggressivitet och skam, och leder till stress, vilket utsöndrar adrenalin och kortisol i vår hjärna
  • Trygghetssystemet – som driver glädje, lugn, vänlighet och omsorg, och leder till självmedkänsla, vilket utsöndrar oxytocin och endorfiner i vår hjärna

− Beroende på hur du hanterar det som händer omkring dig växlar du mellan dessa system. De styr faktiskt dina beteenden och hur du interagerar med din omgivning. Dina tankar ger dig känslor, som i sin tur styr dina beteenden. Och dina beteenden blir dina resultat.

När du börjar identifiera detta hos dig själv kan du träna dig i att aktivera ditt trygghetssystem oftare. Då minskar känslan av stress, och du kan se situationen för vad den är – inte ett hot om livet utan kanske bara en bilkö.

Mindfulness på jobbet med mental återhämtning

Om du inte är medveten om vad som utlöser din känsla av stress, är det lätt hänt att du bara snurrar vidare. Skulle du "krascha" blir det ännu svårare för din hjärna att återhämta sig – skadad hjärnvävnad och nervvävnad läker nämligen långsamt.

Det är därför det är så värdefullt att arbeta mer proaktivt än reaktivt, berättar Stina G Dahan, exempelvis med mindfulness på jobbet. Stress är i sig inte dåligt – det är bristen på återhämtning som får dig att krascha.

− Vi tycker att det är självklart att en elitidrottare planerar sin träning och sin återhämtning klokt för att bli riktigt bra och hålla länge. Men när det gäller arbetslivet glömmer vi allt detta. Där ska vi hela tiden vara på hugget, vilket ofta går hand i hand med en känsla av stress. Stressen är viktig och fyller en funktion, men den bör varvas med återhämtning så att du kan hitta balansen mellan dessa två lägen.

Så hur ska du göra för att återhämta dig bättre i vardagen och på jobbet?

Bli medveten och påverka hur hjärnan förändras

Det finns inget givet svar som passar alla, men Stina G Dahan ger några tips. Till exempel att hjärnan tycker om att göra en sak i taget, och att det kan vara återhämtande för många.

− Sluta multi-taska och börja mono-taska! Du kanske tror att det är effektivt att göra flera saker samtidigt, men forskning visar att du då gör mer fel, på grund av att du inte är närvarande och att hjärnan stressas. Om du nu envisas med att ha många bollar i luften är det ännu viktigare att du lägger in tid för återhämtning, genom att skapa mellanrum mellan göromålen.

Stina G Dahan tipsar också om att "ha självmedkänsla". Ta hand om dig själv även i situationer när det krisar. Oftast gör vi det motsatta – vi lämnar oss själva och blir självkritiska, vilket skapar stress istället för återhämtning och trygghet.

Fysisk aktivitet är också ett effektivt sätt att få stress att lämna kroppen och bygga upp hjärnans kondition under dagen, till exempel genom att ta en promenad. Du kan också pausa genom att lyssna på skön musik, eller bara lägga dig ner en stund i en soffa och göra ingenting.

Det viktiga är att det blir av, och att det fungerar för dig.

Mer mindful på jobbet – fem tips från hälsoexperten Stina G Dahan

  • Gör en sak i taget – ät en måltid utan distraktion, kör bil utan radion på, låt en arbetsuppgift få din fulla uppmärksamhet, var närvarande i det sammanhang du är i – det är vilsamt för hjärnan.
  • Flytta ditt fokus från stress till återhämtning. Tänk: Hur ska jag få in återhämtning i min vardag utöver en god natts sömn? Stressen är värdefull i våra liv, men kom ihåg att inte överutnyttja den.
  • Träna på att hantera den lite obehagliga känslan av att avbryta en uppgift för dagen utan att vara helt klar – och lita på att du fixar den imorgon.
    Gör en "mental detox" – var varsam med vad du matar din hjärna med, och låt den ibland få pausa från allt.
  • Våga simma mot strömmen och ge dig själv utrymme för återhämtning. Du kan också bli ambassadör för återhämtning i din omgivning. Det är många som längtar efter en lugnare livsstil, även om det väcker rastlöshet i början.

Läs mer inom Hållbart företagande:

Sju konkreta tips för riktigt bra möten

Det är lätt att tappa lusten när ett möte är långdraget, ineffektivt eller bara luddigt. I tider av digitala möten är det dessutom ännu lättare att tappa känslan av delaktighet. Men måste det vara så? Inte om man får tro ledarskapsutbildaren Maria Polhage.

Läs artikeln nu