Resan mot den hållbara staden – Granitor Properties fyller 25

Från optimistisk nybyggare till inspirerande stadsdelsutvecklare. Granitor Properties fyller snart 25 år och alla inblandade kan se tillbaka på en lång resa kantad av spännande projekt. Ända sedan starten har de jobbat för att göra positiv skillnad och idag är det en stolt vd och en stolt styrelseordförande som delar med sig av berättelsen. – Det är alla medarbetare som gjort det möjligt, säger vd Peter Syrén.

Det har varit en hektisk höst, inte bara för återgången till det nya normala, eller för att alla projekt rullar på för fullt, utan också för att Midroc byter namn. Från och med årsskiftet heter fastighetsutvecklaren Granitor Properties, och på ett fastighetsbolag med hyresgäster över hela regionen och pågående projekt i Södra Sverige, stor­stockholmsområdet och Uppsala, samt ca 120 anställda är det en del att tänka på.

Vi fick ändå en pratstund med vd Peter Syrén och Magnus Skiöld, Midroc Properties styrelseordförande, för att få en överblick över företagets snart 25-åriga resa.

– Vi började i min och Karins källare, säger Magnus. Jag, Karin och två av våra kollegor sa upp oss från vår tidigare arbetsgivare för att starta upp Midroc Construction i Helsingborg.

Medbestämmande och ett stort eget ansvar

Det var hårt arbete där i början där det både gällde att få in nya jobb och samtidigt välja projekt med omsorg. Så vad var det som gjorde att det gick vägen?

– Jag skulle säga att mycket var summan av tillfälligheter. Vi har tagit vara på de chanser som har uppstått och gjort bra saker av det allra mesta. Vi har gjort bra projekt, som ofta har varit synliga och efter hand har vi därför fått ett allt bättre rykte. Vi har också lämnat arkitektur av hög kvalitet efter oss och aldrig bränt några broar. De flesta människor kommer ju tillbaka förr eller senare så goda relationer är jätteviktigt.

Snart kunde fastighetsbolaget beskriva sig som fastighetsutvecklare och fastighetsförvaltare.
– Den kombinationen gjorde att vi kunde gå från att vara nybyggare av fastigheter till att utveckla större områden. Och 2003 lyckades vi få med Peter på tåget.

Det dröjde inte länge innan Peter Syrén blev vice vd.
– Det var väldigt roligt och spännande, säger Peter. Utöver att utveckla och förvalta kontorsfastigheter och bostadsområden strävade vi också efter att forma en medarbetarinspirerad företagskultur. En kultur som skulle bygga på medbestämmande, nyfikenhet och ett stort eget ansvar. Tillsammans skapade vi begreppet Together to get there som har fungerat som en bra ledstjärna genom åren.

2000-talet: Ansvar för livet mellan husen

Krisen från 1990-talet hade satt sina spår och branschens fokus låg varken på hållbarhet, arkitektur eller design. Begrepp som trygghet, trivsel och social inkludering hördes nästan inte. Det var något som Midroc Properties la vikt vid och började anamma tidigt i utvecklingen av sina projekt. Midroc utvecklade kompetensen ytterligare inom hållbar stadsplanering runt 2006–2007, framför allt via arbetet med Stationsstaden i Kävlinge. En stor del av inspirationen kom i samarbetet med den danske arkitekten Jan Gehl och från hans tankar om hur man skapar välmående samhällen och attraktiva städer.

Magnus Skiöld beskriver hur Gehls principer går ut på att första titta på hur livet ska levas och se de mjuka värdena, därefter undersöker man vilka platser, torg, parker och stråk som ska möjliggöra det livet, och sist skapar man enskilda byggnader och arkitekturen.

– Vi ville bygga lågt och tätt. Vi ville skapa gator, parker och torg av hög kvalitet där människor skulle vilja vara och mötas. Vi slog fast att vi ville ta ansvar för livet mellan husen,

säger Magnus Skiöld.

– Vi stretchar oss väldigt mycket inom Embassy of Sharing, framför allt inom den sociala hållbarheten. När man ser satsningen kan man förenklat säga att vi på de här 25 åren har gått från att inte ha ett socialt hållbarhetsfokus till att gå ”all in” i dessa frågor,

säger Magnus Skiöld.

– Ledningens erfarenheter, stöd och uppmuntran har varit väldigt viktigt, men det är alla medarbetare som är Midroc Properties. Med sin nyfikenhet, envishet, sitt engagemang och sitt ansvarstagande. Jag imponeras varje dag och det ska bli riktigt kul att gå in i 2022 med allihop,

säger Peter Syrén.

Samarbete får ett nytt namn

Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter - nytt namn.

Läs mer om namnbytet här

Läs mer inom Den hållbara staden:

Smarta stadsdelar på framfart genom Sverige

Från inhägnat industriområde till kreativ mötesplats. I år, 2021, invigdes en helt ny stadsdel i Linköping. I området Ebbepark finns idag boende, restauranger, co-working, skola, vård och gemensamma ytor för lek och odling. Fokus ligger på utbyte av idéer och tjänster. Bland annat finns ett så kallat makerspace och hela området fungerar som en testbädd för att förverkliga idéer.

Läs artikeln nu