Bulltofta Friluftsstad är ett av de områdena som på bara tjugo år gått från att vara en stor och öde tomt till att ha blivit ett väldigt omtyckt och mycket populärt område. Här säljer bostäderna slut på nolltid – och något liknande finns inte i Malmö.
Liselott Wickzén är bostadssäljare på Granitor Properties och hon har varit med ända från start. Hur ser framgångsreceptet ut?
– Jag vet inte om det finns ett framgångsrecept. Det sista huset som vi säljer nu hade 20 köpanmälningar innan vi ens hunnit dra igång ordentligt med marknadsföringen. Det får man ju säga är ett bra betyg, och det grundar sig förstås i tidigare nöjda kunder.
Bostadskris och övergivna lokaler
Projektet startade för länge sen under bostadskrisen. Granitor hade köpt tomten 2003 när IKEA fortfarande fanns i området och det hela var tänkt att ha en kommersiell inriktning. När IKEA plötsligt valde att lämna området fick man tänka om helt. Tomten var gigantiskt och Bulltofta bara ett halvfärdigt område. Hemmets journals gamla lokaler stod övergivna.
– Det kändes helt enkelt svårt att se vad det skulle kunna bli, säger Liselott Wickzén. Vi visste ingenting – varken hur det skulle utformas eller hur det skulle tas emot. Men efter tio år blev det läge att köra igång och då gick allting fort. Vi hade bestämt oss för att istället satsa på bostäder.
Tryckeribyggnaden revs 2015 och det första bostadsprojektet startade och sålde snabbt klart.
Välbesökt visningsbod
Därefter utformade Granitor hela det stora området. De bestämde vilka hustyper det skulle vara, på vilka höjder, hur området skulle kännas och hur det skulle se ut. Man tog fram en plan som var tillräckligt tydlig för att presenteras för potentiella kunder. När väl helheten var klar märkte man snabbt att intresset var jättestort.
– Vi hade satt upp en visningsbod i närheten, inredd med parktema. Den var inte direkt optimal men den var välbesökt. Folk kom hela tiden förbi och hade en massa frågor, så det kändes med en gång helt rätt.
Stort intresse som spreds från mun till mun
Köparna var väldigt varierade. Många kom från det gamla villaområdet i Bulltofta och ville sälja villan för att flytta till lägenhet, andra kom från andra närområden och ville ha ett lugnare, bättre boende vid parken.
– Det var en väldigt bra prisbild jämfört med annat och man märkte snabbt att rekreationsområdet hade stor betydelse för köparna – framförallt för de yngre. Mycket försäljning skedde från mun till mun och det var jätteroligt. Människor ville köpa för att mamma eller syster hade köpt, eller en arbetskamrat. I ett hus köpte dottern först en bostadsrätt i det första huset, och sedan köpte båda hennes föräldrar och dessutom hennes bror i det andra huset.
Visionen som kunderna gjorde till sin
Liselott berättar att visionen var att det skulle vara ett område där man verkligen tog vara på att det var nära naturen och parken.
— Det skulle vara enkelt att leva ett friluftsliv. Vi hade ett väldigt bra NKI-resultat, en mätning av kundnöjdheten, där de boende beskrev området i väldigt positiva ordalag. Jag träffar också många som uppger att de trivs väldigt bra. Vi har verkligen upplevt att de som bor där har tagit till sig visionen om friluftslivet och gjort den till sin.
"Är det så attraktivt som vi tror?"
Bulltofta Friluftsstad är alltså både grönt och skönt och omåttligt populärt. Men hur är det egentligen att ansvara för att utveckla ett så stort område som Bulltofta Friluftsstad? På entreprenadsidan på Granitor Properties sitter affärschef Annika Pålsson och verksamhetsområdeschef Björn Niklasson. Båda har varit med i utvecklingen av Bulltofta under flera års tid.
– Det var ett spännande område att utveckla eftersom det var så stort och vi hade flera projekt på gång i Bulltofta. Det innebar många bostäder till försäljning samtidigt, och vi visste inte riktigt hur det skulle gå – är det så attraktivt som vi tror? säger Annika Pålsson.
– Vi blev nästan förvånade att det sålde så pass bra redan från början, och sedan dess har det gått stadigt uppåt. Men samtidigt var det självklart: det är ett vackert och lugnt område med närheten till parken – och man kan ändå cykla till stan på tjugo minuter.
Utmaning att optimera ytan
Annika menar att en stor utmaning var ytoptimeringen.
– Vi har inte kunnat ge efter på måtten utan har fått hålla oss på centimetern, på millimetern ibland. Planen var att vi skulle bygga bostäder som folk hade råd att bo i – men ändå inte tulla på kvaliteten. Och vi lyckades! säger hon.
Förstagångsköpare och trygg jogging i parken
Husen är byggda med solceller och hållbarhetstänk i ljud, ljus och energi, och även Annika Pålsson upplever att det är en variation av boende.
– Det är en härlig blandning av människor. Förstagångsköpare har haft råd att köpa här, och det är en trygg plats där man vill jogga i parken med väldigt prisvärda bostäder.
Typiskt för Granitor med stor exploatering
Sedan 2015 har de byggt för fullt, och nu byggstartar det sista av bostadsprojekten i området.
– På ett sätt är det ett typiskt Granitor-projekt, säger Björn Niklasson. Det är en rätt stor exploatering där vi först etablerade handel, sedan bostäder och service. Vi har utvecklat stora projekt även i Kävlinge och Västra Hamnen, men i Bulltofta är det ännu fler projekt på en begränsad yta, säger Björn.
Kul och kostnadseffektiv process
Han beskriver att arbetsprocessen fungerat bra och helt i linje med hur Granitor vill jobba, där man enas kring projektet, där det är kompetensen som är styrande och där man har varierande roller.
– Det har verkligen varit kul att utveckla Bulltofta från projekt till projekt med ungefär samma människor. Vi har kunnat överlappa mycket och i och med det ta med kompetens från ett projekt till nästa.
– Det har blivit en erfarenhetsöverföring som har fungerat bra eftersom vi lärt oss allt eftersom vi jobbat. Vi har också haft en del återkommande underentreprenörer så vi har kunnat lära känna varandra och produkterna, och det gör det både kul och kostnadseffektivt, säger Björn.
Bra flyt när hela Granitor bidrar
Annika håller med om det gått smidigt och samtidigt varit givande.
– Det är det första projekt där alla delar av Granitor Properties varit engagerade. Vi har kunnat jobba med många samtidiga projekt och både förvaltning, projektutveckling och entreprenad har varit med. Vi fick till flytet, säger Annika Pålsson.
"Det har varit extra kul just eftersom det känns att hela Granitor Properties har bidragit. På det sättet visar Bulltofta Friluftsstad både på vår bredd och spetskompetens."
– Vi har också kunnat jobba med kunderna även efter att de flyttat in vilket har varit väldigt kul, och den fortsatta kontakten har varit till stor hjälp i och med att vi utvecklat digitaliseringen kring vår eftermarknad, säger Björn.
Bulltofta Friluftsstad liknar inget annat
Bulltofta friluftsområde gick alltså från ödetomt som ingen riktigt trodde på till en framgångssaga i grönt. När bostäderna här säljer slut så snabbt, vad är Liselotts tips till den som vill ha något liknande?
– I Malmö har vi tyvärr ingenting liknande just nu. Inte så naturskönt, relativt nära centrum och med den prisbilden. Kävlinge är det närmaste man kommer, för även där utvecklar vi ett helt kvarter, en helt ny stadsdel. Sedan är det Embassy of Sharing i Hyllie som är väldigt spännande, och i Brunnshög i Lund.
I Brunnshög utvecklar Granitor Brf Life – en bilfri bostadsrätt med mycket fokus på ett socialt och aktivt liv som genomsyras av ett hållbarhetstänk.
– Så det är en hel del på gång – men det finns ingenting som Bulltofta Friluftsstad, säger Liselott Wickzén.
”{{ model.Quote.QuoteText }}”
Är du nyfiken på hur Granitor Properties medarbetare jobbar med olika aspekter av hållbarhet?
Läs mer på våra inspirationssidor!Läs mer inom Den hållbara staden:
Granitor Properties tar nu innovation, klimat och miljö ett stort steg längre. Tillsammans med Lunds kommun skapar de Lunds första bilfria bostadsrättsförening: Brf Life. Men hur funkar ett liv utan bil för den som är ovan?
Läs artikeln nu