Granitor bygger bostäder för alla i naturskönt område

Strax utanför centrala Malmö vid stadens största park Bulltofta rekreationsområde utvecklar Granitor Properties en helt ny stadsdel. Här blandas större bostäder med många små och yteffektiva lägenheter som passar en bredare målgrupp.

Det var 2003 som Granitor Properties köpte tomten i Husie strax utanför centrala Malmö, där Egmont Publishing tidigare haft sin tryckeriverksamhet. I den första detaljplanen var det egentligen planerat för handel. Men Granitor Properties såg att det fanns en annan potential – att det skulle bli ett jättefint bostadsområde.

Alldeles intill tomten ligger nämligen Bulltofta rekreationsområde med en stor park med bland annat motionsspår, utegym, fotbollsplaner, tennisbanor och bangolf. Dessutom finns goda kommunikationer och man kan cykla hela vägen till centrala Malmö på fina cykelvägar.

– Efter att vi kommit överens med Egmont inleddes diskussioner med kommunen. Vi tog fram en ny detaljplan och nya tillstånd för att bygga något nytt, levande och efterfrågat i området, säger Peter Syrén, vd för Granitor Properties.

En helt ny stadsdel växer fram

I Granitor Properties strategi ingår att bygga bra och attraktiva boenden för alla, och att utveckla hela områden. Under åren har Granitor och andra intressenter utvecklat Bulltofta Friluftsstad till en helt ny stadsdel med bostäder, service och handel som kompletterar den tidigare villabebyggelsen.

När området är klart kommer det att finnas 500 nya bostäder, verksamhetslokaler och kommunal service. Redan idag finns det förskolor, grundskolor, servicebutiker och annan handel i området.

Från 2016 har byggverksamheten pågått för fullt. Granitor har hittills färdigställt tre bostadsrättsprojekt, ett parkeringshus och en centrumfastighet som hyrs ut till kommunen. Granitors sista renodlade bostadsprojekt i området, Brf Vingen, är under produktion nu. Här byggs tre hus med 69 lägenheter för inflyttning våren 2021. Under 2021 planeras starten för den sista etappen, en profilbyggnad med både bostäder och handel som är tänkt att bli ett landmärke för området.

Lägenheter även för liten budget

Det största bostadsprojektet kallas Startfältet och består av 128 yteffektiva lägenheter i varierande storlek, de flesta lite mindre. Här erbjuds prisvärda, nyproducerade bostäder till en målgrupp som annars kanske inte haft möjlighet att köpa nytt. Lägenheterna är ljusa med bra planlösningar och stor omsorg har lagts på detaljer.

– Vi riktar oss framför allt till unga som ska flytta hemifrån eller flytta från hyresrätt till sin första bostadsrätt. Vi har flest tvåor på 54 kvadratmeter där man kan bo bra, både en och två personer. Det är ett väldigt prisvärt boende som gör att det är ganska många som kan ta steget och köpa sin första bostad. Det är kul att jobba med det här projektet eftersom det finns ett stort behov i samhället och man känner att man bidrar med något, säger projektchef Eva Johnsson.

– Projektet ligger helt i linje med Granitors vision att göra en positiv skillnad där vi verkar. Genom att lägga särskild vikt vid social hållbarhet i utvecklingen av stadsdelen bidrar vi till att fler kan ta del av en väl fungerande bostadsmarknad, säger Peter Syrén.

Pris och läge avgjorde köp. En av de unga bostadsköparna är Natalija Cincarevic. Konceptet med mindre lägenheter till en rimlig kostnad passade henne perfekt.

– Jag bodde hemma hos mamma tidigare och kunde spara lite pengar för att kunna köpa min första egna lägenhet.

Förutom priset var läget det viktigaste för Natalija. Hon jobbar på en boxningslokal i närheten där hon både tränar själv, tar hand om ungdomar och tränar en tjejgrupp.

– Jag brinner för träning och tränar mycket, så jag ville bo nära möjlighet till bra löprundor. Jag och mamma bodde så centralt att det var svårt att hitta riktigt bra löprundor, så jag visste att jag inte ville bo mitt i stan. För mig är läget perfekt och jag har nära till jobbet.

Hon har bott i sin etta på 32 kvadratmeter i ett år och stortrivs.

– Jag fick en bra känsla direkt när jag tittade på den, och storleken räcker fint till mig. Jag har en inglasad balkong också som blir som ett extra rum, säger Natalija.

Egen entreprenad stor styrka

Att bygga lägenheter med hög kvalitet till pris som passar många är självklart en utmaning.

– Vi har jobbat med en väldigt skicklig arkitekt som lyckats hålla hög standard och hög kvalitet på arkitekturen utan att kostnaden dragit iväg. Dessutom bygger vår egen entreprenadorganisation de flesta projekt på Bulltofta. Just i Startfältet hade vi en extern entreprenör, men vi har haft stor nytta av vår egen erfarenhet i tidigt skede. Det är en stor styrka att vi har duktiga entreprenörer inhouse som är med tidigt i projektet, säger Eva.

Eva Johansson och Natalija Cincarevic

Linus Gustafsson är produktionschef och det interna sättet att arbeta är en stor fördel menar han.

– När vi på entreprenad är med i processen redan från systemprojekteringen kan vi påverka beslut som gör det väldigt effektivt. Eftersom vi på Granitor ofta ska äga och förvalta själva, kan vi också hitta lösningar som vi vet håller i längden. Det är vår stora styrka och gör att vi lyckas bygga fastigheter med hög kvalitet till ett rimligt pris, säger han.

Natalija Cincarevic och Linus Gustafsson

– På Brf Vingen gjorde vi till exempel om grundläggningen för att förenkla i produktionen. Vi bytte från en platsgjuten sockel till prefabricerade element. Resultatet blev att vi sparade minst en vecka per hus samt ytterligare kostnader. En mindre komplicerad grundläggning är lättare att utföra och det minskar risken för fel. Materialkostnaderna i startskedet blir något högre, men slutkostnaderna lägre. Dessutom fick vi en bättre finish med rakare kanter och snyggare yta med färre skarvar än om vi hade platsgjutit, avslutar Linus.

Natalija Cincarevic, Eva Johansson och Linus Gustafsson


Virtual Commissioning och Digitala Tvillingar - närmare kundens vision redan från början

Granitor Systems har, med rötterna i traditionell automation, breddat sin verksamhet till att idag hjälpa sina kunder med helhetslösningar inom allt ifrån automation, process och produktionsutrustning till kraftförsörjning.

Läs mer