Parkskolan – arkitektur i gränslandet mellan historia och nutid

Mitt i centrala Ängelholm står anrika Parkskolan från 1913 – en byggnad som spelar en viktig roll nu när ett nytt kvarter byggs. Här tar man vara på den historiska kontexten och binder samman nutid och dåtid via arkitekturens formspråk.

Portarna ut mot Östergatan omsluts av granit och flyter samman med husgrundens granitsockel. Materialval och utformning är tydligt influerad av gamla Parkskolans höga granitsockel.
På innergården används återbrukat material för att mura upp planteringsbäddar till grönska och växtlighet. Materialet har bevarats efter att en del av den gamla skolan revs.

Brf Parkskolan är en modern tolkning av det gamla. Utvändigt påminner materialvalen mycket om skolbyggnadens exteriör, men invändigt är lägenheterna i modern tappning med luftiga och ljusa planlösningar.

Christian Alhkrona, projektchef Granitor Properties
Den nya byggnaden ut mot Östergatan får ett så kallat Mansardtak, även kallat brutet tak – en takform typisk för nationalromantiken. Den lägre byggnaden ges samma brant sluttande takform som Parkskolan.
– I trapphusen har vi flörtat med det gamla husets schackrutiga golv, berättar arkitekten Maria Lyth.
Invändigt är det mycket volym, högt i tak och generösa ljusinsläpp. Här syns en balkongöppning ut mot innergården, med den nya lägre huskroppen mittemot och gamla Parkskolan till höger.