Kooperativ hyresrätt – det bästa från två världar

Billigare än en bostadsrätt och mer att säga till om än i en hyresrätt. Att bo i en kooperativ hyresrätt har många fördelar och är ett perfekt alternativ för den som vill kunna påverka sitt boende och sin omgivning tillsammans med sina grannar.

I Höganäs i nordvästra Skåne ligger ett trygghetsboende som inte alla känner till, men som är enormt uppskattat av de som bor där. Boendet, som heter Lugnet, har utvecklats av Granitor Properties och består av 36 kooperativa hyresrätter. Boendeformen handlar om att bygga gemenskap, till lägre kostnader och innebär att de som bor där kan påverka hur boendet drivs och förvaltas.

Hur det är att leva och bo i den här typen av boende som har så stort fokus på gemenskap vet Bengt Ibsonius, som bott på Lugnet sedan 2017.

– Här fungerar vi som en stor familj. Varje vecka har vi bokklubb, kaffemingel, gympa och kortspel. På sommarhalvåret grillar vi och spelar boule. Vi har föredragshållare och underhållare i vår fina gemensamhetslokal och även sopplunch, påsk-, gås- och julmiddag samt vinprovning, berättar han.

Bengt hade varit villaägare i nästan 50 år när det började kännas för mycket med hus och trädgård. Den kooperativa boendeformen och föreningen Lugnet kändes då som det självklara valet.

Vad blir det mest spännande med Viken?

– Att vi här försöker väva ihop närproducerade bostäder samtidigt som vi lägger stort fokus på social hållbarhet. Alla bostäder är placerade så att man har sin ingång in mot den gemensamma gården. Lugnet i Höganäs har visat sig vara väldigt populärt och vi ser att behovet och efterfrågan av den här typen av boende bara ökar.

Linda Törner, projektchef Granitor Properties

Anmäl ditt intresse idag!

Nu öppnas dörren till ett nytt sorts boende i Viken för dig som är 65 år och äldre eller har en partner som är det. Fyra famnar är arkitekturpärlan som ger dig utrymme att förgylla livet. Säljstart i mars 2022.

Läs mer om Fyra famnar här

Läs mer inom Inspirerande hemma:

Med samvetet som huvudkudde – om Svanenmärkning på Lyckos

"Många som köper våra hus har barn som ska sova i ett visst rum – varje natt i tjugo år. Då måste vi ansvara för att väggen de andas vid är giftfri." Det menar Anders Larsson, vd för Lyckos, som vill att vi ska prioritera friska hus om vi själva vill vara friska.

Läs artikeln nu