Social hållbarhet: Q&A med Giving People. Granitors julgåva går till barnfamiljer.

Varje dag jobbar vi för att göra en positiv skillnad, i det stora som det lilla. Vi vill aktivt stödja insatser för social hållbarhet, och i år ger vi därför julgåvan till Giving People.

Idag lever nästan 400 000 barn i Sverige relativ fattigdom eller i hushåll vars inkomst mäts ut av kronofogden. Med fyra heltidsanställda, tio ideella medarbetare och volontärer över hela Sverige ger Giving People akut hjälp till barnfamiljer sedan 2013. Linda Gurenius är verksamhetschef.

Hej Linda, varför finns Giving People?

– Vi finns för att barnfattigdomen i Sverige är utbredd. Vi vill både förebygga och motverka det – och skapa opinion och debatt i samhället. Ekonomisk utsatthet drabbar framför allt barnen och därför jobbar vi så snabbt vi kan och på ett enkelt sätt för att kunna hjälpa så många barnfamiljer som möjligt.

Får inte er målgrupp hjälp av socialtjänsten?

– Majoriteten av de som söker hjälp hos oss har hamnat i en tillfälligt akut situation och uppfyller sällan socialtjänstens kriterier för att få hjälp. Vissa har arbete, vissa har bil eller egen bostad men inga föräldrar eller andra släktingar som kan hjälpa till. Vi vill inte att något barn ska drabbas genom att föräldrarna hamnar i en skuldfälla genom att skjuta upp räkningar eller ta dyra sms-lån. 

Hur ser en dag ut hos er?

En vanlig dag omvandlar vi bidragen vi fått in till presentkort, skickar det till familjen som har det inom 48 timmar och sedan själva går och handlar. Så det är en väldigt enkel arbetsgång. Föräldern redovisar kvittot eftersom reglerna gäller handling som gagnar barnen, alltså inte alkohol, tobak eller liknande. 


Varför skickar ni inte digitala presentkort?

– Digitala presentkort ska oftast skrivas ut och vår målgrupp har sällan skrivare och kanske svårigheter att ta sig till en offentlig. QR-koder fungerar inte alltid, det är beroende både av kvaliteten på mottagarens telefon och på butiken de handlar i. Så tillsvidare skickar vi dem oftast per post. 

Man har ju läst att ni åker ut med matkassar?

– Det är den stora delen av vårt arbete. På vår webbplats och på vår Facebook hör folk som behöver hjälp av sig, och detsamma hjälper folk som vill bidra. Då kopplar vi samman den som söker kläder till en femårig pojke och en tioårig flicka i Stockholmstrakten med folk som anmält att de har just det. De som vill skänka hjälp kör själv sakerna hem till familjen. Sedan har vi också aktivitetsstöd, bidrag som gör att barnen får göra aktiviteter på loven och kan känna sig som andra barn. 

Vart har ni kontor?

– Vi har ett administrativt kontor i Göteborg där vi hantera gåvorna och presentkorten, men Giving People finns över hela Sverige, utan att vi har lokala kontor. Den allra största delen av det som levereras dagligen är begagnat – begagnade kläder och skor. 

Hur kommer julen se ut för er?

– Vi kommer att ha öppet hela vägen fram till julafton, både för jul-ansökningar, för att skicka de sista digitala presentkort och för att köra ut julklappar på julafton. Förutsatt att vi inte får för många ansökningar för då kan vi tvingas stänga för att kunna säkerställa att de som redan sökt får hjälp. 

Vad önskar du dig själv i julklapp?

– Det låter lite klyschigt men jag önskar verkligen att vi håller oss friska så att vi kan hjälpa alla som söker vår hjälp. Blir personalstyrkan sjuk hamnar vi i en svår situation. 

Kan man anmäla sig någonstans ifall man vill hjälpa till?

– Absolut! Både privatpersoner och företagare kan anmäl sig som givare 2021 på vår webbplats. Då finns man i vår databas och när det krisar vet vi att vi kan fråga om det är aktuellt att fortfarande hjälpa till.

Skäms folk för att de behöver söka hjälp?

– Vissa kanske tycker att det känns lite jobbigt initialt, men framför allt är det enormt tacksamma. Vi får tackbrev hela tiden av familjerna. Gemensamt för många är att de inte har något nätverk, så de beskriver ofta att det är en sån oerhört skön känsla att det finns någon som vill hjälpa, och att de känner att någon ser dem, förstår dem och inte dömer dem. Som förälder är det förstås en obeskrivlig känsla att människor man inte känner vill göra något för ens barn. Det blir starkt.

Är det inte tungt att jobba med det här?

(Paus.) – Vi går såklart igenom perioder och har en del ärenden som är fruktansvärt sorgliga. Vissa ärenden är extra svåra. Då måste man kanske pausa och hämta andan, ta en promenad eller krama sina egna barn. Men vårt fokus är på att driva en verksamhet och trösten är ju att vi vet att vi gör stor skillnad hela dagarna.

Vill du lägga till något?

– Du som vill söka akut hjälp inför jul kan göra det på: givingpeople.se/jul/ansokan/

Tack!

– Stort tack!

Mer om Giving People

Målgruppen är utsatta barn i Sverige som lever i fattigdom och de barnfamiljer som är på väg in i fattigdom och lever på marginalerna. Idag lever ca 186 000 barn i vad som klassas som relativ fattigdom vilket baseras på hushållets inkomster. 

Ytterligare 175 885 barn lever i familjer vars inkomst utmäts av kronofogden vilket gör dessa barn till en högst utsatt målgrupp. Organisationen kan fånga upp de familjer som behöver kortsiktig hjälp för att klara sig ur en svår situation och bryta något som på sikt kunde blivit en permanent fattigdom. 

Läs mer här!


Läs mer inom Den hållbara staden:

"En stark lokal valuta bidrar till jämställdhet och inkludering"

Fler än tusen personer från 60 länder deltog i Social Innovation Summit 2020, som i år var den största hittills. På Granitors seminarium om lokal valuta kretsade frågorna kring hur man kan använda delningsekonomi för att stärka både samhälle och entreprenörer.

Läs artikeln nu