Granitor Properties tar nu innovation, klimat och miljö ett stort steg längre. Tillsammans med Lunds kommun skapar de Lunds första bilfria bostadsrättsförening: Brf Life. Men hur funkar ett liv utan bil för den som är ovan?
Brunnshög är känt för att ligga i framkant när det gäller hållbart boende. 2 250 000 kvm tidigare obebyggd mark förvandlas till en levande stadsdel där kommun och näringsliv tänker sig att en hälsosam livsstil, smarta effektiva lösningar och miljö ska stå i fokus.
Förutsättningar för möten och gemenskap
Brf Life ligger mitt i centrala Brunnshög nära en av spårvägens hållplatser och handel. Promenadstråk och cykelbanor är väl utvecklade och området formas helt och hållet utifrån tanken på en hållbar utveckling.
Ulrika Viderum är hållbarhetssamordnare och certifieringsansvarig på Granitor Properties. Hon tycker att det mest spännande med projektet är hur de tillsammans med Lunds kommun lyckats lägga grunden för social och ekologisk hållbarhet ur flera perspektiv.
– Vi har skapat förutsättningar för människor att träffas och umgås i både gemensamma utrymmen, som växthuset på gården och i gemensamma ytor inomhus, och utanför byggnaden på utomhusgymmet där förbipasserande kan bidra till att skapa oväntade möten. Allt det här skapar förutsättningar för att känna gemenskap, säger hon.
– Tillsammans med att vi satsar så stort på att minska miljö- och klimatpåverkan för de boende skapar vi förutsättningar för att dem ska ha möjlighet att känna att de bidrar till en bättre framtid, säger Ulrika.
Cykelpool och gemensam pott till kollektivtrafik
Hur klarar man sig då utan bil om man är van att ta bilen? Många bostadsprojekt löser parkeringsbehoven genom så kallade p-köp i närliggande parkeringshus medan bostadsrättsföreningen Brf Life blir Lunds första bilfria bostadsrätt.
Istället för parkeringsplatser erbjuder Granitor Properties de boende en rad olika mobilitetslösningar såsom cykelpool, cykelparkering och en mobilitetspott till kollektivtrafiken. För de som vill använda bil ibland finns en bilpool för att åtminstone minimera det egna ägandet och användandet av bil.
Malin Sjödahl är biträdande affärschef på Granitor Properties. Hon är glad över att Granitor valt att ta detta steg.
– Det är verkligen kul att vi faktiskt vågar gå hela vägen och skapa ett bilfritt boende. Nu har vi ett boende som kan leva upp till en riktigt hög miljömedvetenhet.
Ett boende som sparar både pengar och tid
Hon är säker på att ett flertal bostadsprojekt i stadsnära och centrala lägen i städerna kommer att utvecklas på liknande sätt.
– Att bo nära service, skola och handel med goda kommunikationsmöjligheter med kollektivtrafik eller cykel ger inte bara besparingar genom att inte äga en bil utan även en besparing med mer tid över för det som är viktigt, som exempelvis tid för sociala relationer, vänner och familj.
Malin bor med sin familj i radhus utanför Malmö. Skulle hon själv klara sig utan bil?
– Inte i dagsläget, säger Malin. Tyvärr är pendlingen med kollektivtrafik inte optimal utan innebär ett flertal bussbyten på vägen och det är för långt att pendla med cykel, så jag kör en elhybrid-bil de dagar jag jobbar på kontoret. Och pendlingen till kontoret tar en hel del tid för mig så jag hade gärna bott i ett liknande område som Brf Life, säger hon. Helst i något större lägenhet för att få plats med barnen, men gärna ett lika hållbart och innovativt hem i radhusformat.
Solcellsenergi med smart lagring ger lägre kostnad
Hållbarhet genomsyrar hela projektet på flera sätt. Taket på fastigheten Brf Life kommer att täckas med solceller för att fastigheten ska producera stor andel egen förnybar energi. Solcellsanläggningen förses med batteri för att solcellsenergin ska kunna lagras och användas när den behövs som mest under dygnet. Det sänker fastighetens el-kostnader och blir en ekonomisk besparing för föreningen och de boende.
I Lunds vision för området beskrivs hur arkitekturen skiljer sig från klassisk kvartersstad och funktionalistisk arkitektur. Den är istället fokuserad på att balansera jordbruk och stad, maximera upplevelse och möjligheter att mötas, samt att minimera klimatpåverkan.
Illustration: Katarina Rundgren
Lunds kommun planerar även för "härodlat" – parker med ätbara växter. I Brf Life kommer det att finnas odlingsmöjligheter på gården, med ett växthus, odlingsrabatter och planterade bärbuskar, bärträd. Gården förses med både fågelholkar och insektshotell för att hjälpa naturen på traven genom att skapa förutsättningar för och upprätthålla en biologisk mångfald.
Illustration: Katarina Rundgren
En sund värld för kommande generationer
Andra exempel på smarta lösningar i Brunnshög är en god hantering av dagvatten. Dagvatten är nederbörd som drar med sig luftföroreningar när det rinner av från tak, vägar och parkeringsplatser. Istället för att låta dagvattnet gå rakt ut i ledningssystemet fördröjs det genom magasin och gröna vegetationsrika strukturer. Genom de gröna strukturerna och genom att undvika hårdgjorda ytor underlättas fördröjning och filtrering av luftföroreningar som kan ske med hjälp av naturen istället.
Malin Sjödahl tror på hållbar innovation och utveckling och tycker att det är både viktigt och helt nödvändigt att satsa på hållbarhet och projekt som Brf Life.
– Det är den enda vägen fram för en hållbar framtid. Vi måste alla hjälpas åt med att minska utsläppen och använda våra resurser på bästa möjliga sätt så att vi lämnar över en sund värld till kommande generationer, säger Malin.
BILFRITT I VÄRLDEN
Det är flera saker som bidragit till omställningen mot bilfria städer: Främst klimatförändringen, digitaliseringen och politiska skiften – men också pandemin som fått oss att vilja träffas utomhus och längta efter grönområden i allt större utsträckning.
Allt fler städer försöker nu minska bilismen genom att införa bilfria områden och bilfria dagar. Vissa har varit igång längre än andra men gemensamt är att de fått till en beteendeförändring – och har planer på att öka bilfriheten i städerna.
Sveriges regering har en cykelstrategi med målet att öka cyklandet för att "minska resandets miljöpåverkan och trängseln i tätorterna samt bidra till en bättre folkhälsa". Det går att få upp till 10 000 kronor i bidrag till köp av elcykel och hittills har ungefär 75 000 personer ansökt.
Region Skåne satsar på bilfria miljöer för att öka både livskvaliteten hos de boende och stadens konkurrenskraft. Det har nämligen visat sig att städer med bilfria offentliga miljöer rankas högt hos invånarna. Några åtgärder man infört är förlänga avståndet till bilparkering, minska hastigheterna i innerstaden och ha bilfria zoner.
Lomma kommun planerar att vara bilfria inom 10 år. En effekt av att ta bort bilen i innerstaden, förutom de uppenbara miljöeffekterna som renare luft och lägre bullernivå, är att handeln ökar.
Det finns flera bilfria områden i befolkade delar världen än vi kanske tänker på. Många öar och stora delar av äldre stadskärnor är ofta bilfria. Några svenska städer utmärker sig också när det gäller att tänka nytt och att våga se möjligheterna.
Umeå kommun har en lång tradition av att underlätta för hållbart resande, både vad gäller satsningar på cykelvägnätet och kollektivtrafikens turtäthet. Man gjorde ett projekt 2018 där tio familjer levde utan bil under tre månader. Istället för att föreslå ett färdsätt som cykel eller buss utmanades deltagarna att plocka bort ett färdsätt i taget. Det visade sig vara enklare än väntat att bli bilfri – och att tiden utan bil förändrade familjernas både beteende, attityd och vana. Som klar vinnare stod elcykeln.
Läs mer inom Den hållbara staden:
Varje dag jobbar vi för att göra en positiv skillnad, i det stora som det lilla. Vi vill aktivt stödja insatser för social hållbarhet, och i år ger vi därför julgåvan till Giving People.
Läs artikeln nu