Här odlas framtidens mat - mitt i stan

Embassy of Sharing ska bli Sveriges första agrihood, med stadsodlingar för entreprenörer, privatpersoner och försäljning. Området står klart först om sju år, men redan nu odlas microgreens på området.

I en container på området Embassy of Sharing i Hyllie odlas microgreens, ett sätt att visualisera stadsodlingen som kommer att ta plats här i framtiden. Kvarteret ska bli en plats för cirkulär ekonomi, småskalighet och lokalt producerad mat. Vad är fördelen med att odla mitt i stan? Och hur kan stadsodling bidra till mer hållbara städer? Se filmen där stadsodlaren Naveen Kumar, berättar mer.

Vad är microgreens?

Microgreens är små microblad, eller små grönsaker, som är boostade med vitaminer, antioxidanter och rika på smak. På svenska brukar de kallas för krasse eller superskott, men microgreens är så mycket mer. Microgreens är ett paraplybegrepp för grönsaker som skördas tidigt. Redan efter 6–14 dagar kan de skördas och de innehåller 10–40 gånger mer näring än vuxna grönsaker. Microgreens kan också odlas på väldigt små ytor, vilket gör det är en perfekt gröda vid urban stadsodling. Microgreens används ofta som garnering på smörgåsar, i soppor och i smoothies. Bara fantasin sätter gränser på användningsområden. Testa att odla hemma och hitta din favorit!

Bra att veta!

Microgreens kan odlas utomhus...

men är favoriter bland både fåglar och sniglar. Hårda väderförhållanden kan även platta till plantorna och det kan bli för kallt. De flesta microgreens gror vid 18-20 grader och därför är inomhusklimat optimalt.

Microgreens klarar av några dagar i kylskåp

Se till att det inte kommer in fukt i behållaren som du förvarar dom i. En förseglad behållare i glas fungerar utmärkt, är miljövänlig och ser dessutom lyxig ut i kylskåpet.

Testa med sorter som är enkla att få tag på och ger bra skörd

Exempel är solrosor, krasse, ärtor, alfalfa och mungbönor.

SKÖRDA FLERA GÅNGER

Vissa sorter, som vetegräs och ärtskott, går att skörda en andra gång. Tänk på att klippa skotten ovanför det lägsta bladparet. Den andra omgången ger inte en lika riklig skörd som den första, men smakar gott!


Att dela ger oss mer

Embassy of Sharing är namnet på 7 fastigheter som byggs rakt över gatan från Hyllie station, med alltifrån smarta bostäder och flexibla kontor till värdeskapande mötesplatser. Precis som namnet antyder bygger kvarterets koncept på att dela produkter, tjänster, ytor, erfarenheter och kunskap. Här inspirerar vi varandra att åstadkomma mer och förbruka mindre. Genom att vara, bo eller arbeta i Embassy of Sharing blir du automatiskt en del av ett aktivt hållbarhetsarbete där nytänkande, miljöhänsyn och socialt engagemang förenas och bidrar till en positiv samhällsutveckling och en bättre framtid.

Läs mer om Embassy of Sharing