Fyrtornet – ett kontorshus i framkant

Inom en snar framtid kommer Fyrtornet, Sveriges högsta kontorsbyggnad i trä, vara det första du möter när du tar tåget över från Danmark till Sverige. Strategiskt beläget i hjärtat av Hyllie kommer det höga, smala huset upp torna sig, med en insida full av hållbara värden.

Det kan inte beskrivas som annat än krispigt i luften när Carina Nordborg, uthyrningsansvarig för Fyrtornet på Granitor Properties, visar platsen där det ståtliga kontorshuset ska byggas, bara några meter från Hyllie station i Malmö. Inom kort kommer det som idag är mark täckt av frostigt gräs, vara en fullskalig byggarbetsplats.

– Det bästa med läget är närheten till tågstationen. På bara 13 minuter är du på Kastrups flygplats i Köpenhamn, säger Carina Nordborg och visar hur snabbt det går att ta sig till stationens rulltrappa. Några kvicka steg och hon är framme.

Med Europa runt hörnet

Fyrtornet är startskottet för Granitors Properties unika stadsdelsprojekt Embassy of Sharing. Utöver att ha Europa alldeles runt knuten, baseras huset och hela området på ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Kärnvärden som är avgörande för att skapa en bättre framtid.

Punktlistan när det gäller den ekologiska hållbarheten i Fyrtornet är lång. Huset byggs i massivt trä som både minskar klimatbelastningen och bidrar till ett bra inomhusklimat som är viktigt för välbefinnande och hälsa. Träet kommer dessutom att genomgående vara synligt i hela byggnaden.

– Vanligen packar man in trä i gipsskivor eller annat utanpåliggande material, men här kommer vi att se träådringen inomhus. Det kan ge en rogivande känsla att vara så nära naturen, säger Carina.

Grönska för avkoppling

Det gröna kommer bokstavligt talat vara en stor del av Fyrtornet. Husets dubbelglasfasader, som kan liknas vid ett glas-skal, skapar vinterträdgårdar som alla hyresgäster får ta del av.

– Det blir som ett växthus där det finns möjlighet att odla. Växterna berikar miljön för de som jobbar i huset, säger Joachim Lyth, kontorschef på Wingårdhs arkitekter som ligger bakom designen av hela Embassy of Sharing.

– I vinterträdgårdarna kan du ta mindre möten, sitta och jobba en stund eller bara slappna av med en kopp kaffe, säger Carina.

Även på taket kommer grönskan att frodas. I husets takträdgård kommer lokala växter planteras för att locka till sig humlor, bin, fjärilar och fåglar och skapa ett gynnsamt mikroklimat. Här bland växtligheten kommer det finnas möjlighet för paus och återhämtning och utsikten kommer att vara fantastiskt.


Hur bidrar ditt företag till en hållbar framtid?

Ett sätt kan vara att välja rätt kontor. Vad sägs om ett hus helt i trä med solceller på fasaden, tillgång till elbil och cykel, vinterträdgårdar där du kan odla, digitala plattformar för återbruk och ytor för kreativa möten? Allt detta hittar du i Fyrtornet som vi bygger i hjärtat av Hyllie i Malmö. Är du intresserad?

Sök lediga lokaler