Kan en undervattensdrake lösa 50 procent av världens energibehov?

Hur ska vi kunna lösa världens energiförsörjning utan att vi förstör miljön på vårt jordklot? Det var den inte helt enkla utmaningen som ledde fram till en helt ny teknik framtagen av Minesto, ett företag som Granitors investmentbolag Corespring New Technology AB (fd. Midroc New Technology AB) investerar i.

Tekniken som kallas Deep Green fungerar som en flygande drake under havsytan. Draken med dess turbin på magen sveper fram och alstrar el från havsströmmar som rör sig så långsamt som en meter per sekund. Det kommer inget annat system i närheten av. Elutvinning under havet har en enorm potential. Till skillnad från andra förnyelsebara energislag är tidvatten och strömmar lätta att förutse. Och drakens turbin rör sig tio gånger snabbare än det strömmande vattnet, vilket betyder att tusen gånger mer kraft kan utvinnas än om turbinen stod still. Därför kan Deep Green bli ett konkurrenskraftigt alternativ även jämfört med traditionella bränslen som olja och kol.

Det största problemet är osäkerheten när man stoppar ner något i havet. Miljön där nere är tuff och det gäller att få kraftverket tillräckligt robust. Men det svåraste stadiet är redan förbi och vi är nu på vippen att bevisa att det här har potential att leverera upp till 50 procent av världens energibehov.


Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här

Digitala lösningar driver på klimatomställningen

Granitor Systems arbetar med digitala lösningar som driver på klimatomställningen och minskar energibehovet, och system som medför tillgång till data som kan användas till bättre uppföljning, beslut och investeringar. Målet är att bli bäst på systemintegration i Europa.

Läs mer här

Teknikutvecklingen innebär ett ständigt lärande

Som systemutvecklare på Granitor Systems uppskattar Johan Öster att han aldrig blir fullärd. Genom att hänga med i teknikutvecklingen och lära sig nya saker utvecklas han ständigt i sitt yrke. Dessutom tillför jobbet mycket till hans stora motorintresse. Johans fritid kretsar kring att bygga och renovera motorcyklar, bilar, cyklar och båten i aluminium som är gjord för att köras året runt.

Läs mer