Teknikutvecklingen innebär ett ständigt lärande

Som systemutvecklare på Granitor Systems uppskattar Johan Öster att han aldrig blir fullärd. Genom att hänga med i teknikutvecklingen och lära sig nya saker utvecklas han ständigt i sitt yrke. Dessutom tillför jobbet mycket till hans stora motorintresse. Johans fritid kretsar kring att bygga och renovera motorcyklar, bilar, cyklar och båten i aluminium som är gjord för att köras året runt.

Att programmering, konstruktion och systemutveckling blev Johan Östers yrkesinriktning skedde mest av en slump. I tidiga tjugoårsåldern körde han taxi i uppväxtstaden Karlstad. När taxibolaget skulle gå över till datordirigerad trafik var Johan en av dem som utvecklade och underhöll systemet.

– Det var teknikintresset som styrde in mig på den här banan, säger Johan. 

Alltid nya utmaningar i jobbet

Med sitt intresse för datorer och it fortsatte Johan att utvecklas inom teknikområdet och jobbar nu på Granitor Systems med att programmera och driftsätta anläggningar. Han tycker om att det inte finns något stopp, utan att tekniken ständigt utvecklas i och med nya produkter och säkerhetskrav.   

– Det jag gillar bäst med mitt jobb är att en aldrig blir fullärd, det finns alltid nya utmaningar.

Var hans stora teknikintresse kommer ifrån vet han inte riktigt. Kanske var det hans rallykörande morbror som tände en gnista.

– Min morbror hade grejer hemma i garaget hos morsan och farsan, och var där och skruva bil så jag antar att det kommer därifrån.

Printar bil- och båtdelar i 3D-skrivaren

Johans arbete tillför mycket till hans intresse för bilar och motorcyklar. I och med att moderna bilar innehåller mycket elektronik kan han, med rätt verktyg, felsöka och programmera om dem. Och saknas det komponenter till båten eller bilen så löser han det genom att printa delarna i sin 3D-skrivare.

– Det är inga stora grejer man kan göra med en hemmaprinter. Så det handlar om småsaker som till exempel rör till värmesystemet på båten eller små fästen och mått-anpassade distanser.

På jobbet tillbringar han en hel del tid med att testa hård- och mjukvara innan den levereras till kunden. För att kunna göra det använder Johan en "digital lillebror", som han kallar det. Det vill säga en simulering av de delar som ska driftsättas.

– Det är avancerad teknik vi jobbar med. För mig som mekade med mina äldre kompisars moppar långt före mopedåldern är det väldigt roligt att kunna arbeta med det jag alltid varit intresserad av och brinner för. En slutar aldrig utvecklas i det här yrket.

Läs mer om Granitor Systems här


Skolsamarbete ska öka högstadieelevers intresse för teknik

I framtiden behövs fler ingenjörer. Därför är Granitor tillsammans med Scania och Knightec med i Nordens största skolsamarbete, ett initiativ för att öka högstadieelevers intresse för teknik innan de gör sina gymnasieval. Samarbetet innebär att Granitor Systems ingenjörer besöker skolor för att berätta om yrket och att eleverna kommer till våra arbetsplatser och testar att vara ingenjör för en dag.

Läs mer