Prestera på topp med Feng shui på skrivbordet – tre enkla tips

Inred rätt och optimera din arbetskapacitet.

Påverkas du mycket av den fysiska miljön på jobbet? Enligt kinesisk vishetslära kan du öka din positiva energi genom att ordna omgivningen enligt Feng shui. Här får du tre enkla knep för ditt skrivbord – så inred rätt och optimera din arbetskapacitet.

Feng shui är en mångtusenårig österländsk vishetslära som handlar om hur vi påverkas av miljön runtomkring oss – ute i naturen, i vårt hem och inte minst på arbetsplatsen, där vi trots allt tillbringar största delen av vår vakna tid. Ljus, färger och material påverkar vår energi, och nyckelorden är harmoni och balans. På jobbet kan du använda Feng shui på ditt skrivbord – när det gäller allt från hur skrivbordet placeras i rummet till vad du placerar på det och hur.

Här kan du också läsa mer om hur du inreder ditt kontor för ökad produktivitet

Grunden för Feng shui är baguakartan – en karta över livet
Ett grundläggande verktyg för hur du inreder enligt Feng shui är den så kallade baguakartan. Den består av ett rutnät över nio områden som appliceras i ett rum eller i det här fallet – på ditt skrivbord. Dessa motsvarar olika delar av livet; rikedom och välstånd, berömmelse och rykte, kärlek och relationer, familj, hälsa, kreativitet, kunskap, karriär och stöd i livet och resor. Genom att ta ett grepp om dessa områden och inreda ditt skrivbord utifrån dem, kan du få mer positiv energi och därmed ett maximalt jobbflöde.

Tre enkla Feng shui-knep för ditt skrivbord

Så här kan du med hjälp av Feng shui på ditt skrivbord bli mer motiverad och prestera på topp.

 1. Placera ditt skrivbord rätt

  Oavsett om du sitter i ett kontorslandskap eller i eget rum är placeringen av ditt skrivbord viktigt. Den optimala placeringen av skrivbordet är att vända det mot dörren så att du ser när någon kommer in i rummet. Att sitta med ryggen mot en dörr kan påverka din energi negativt. Rent instinktivt är vi alltid uppmärksamma på om något händer utanför vårt synfält, för att tidigt upptäcka eventuella faror. Därför kan en enkel sak som ett felplacerat skrivbord göra att du blir distraherad och störa ditt arbetsfokus. I ett större landskap kan det vara en utmaning att lösa detta, och då gäller det att väga samman olika personers behov med de trafikflöden som uppstår.

 2. Rena ytor utan röra

  Ett rörigt skrivbord påverkar de flesta negativt, och oavsett om vi kallar det ett kreativt kaos eller inte så kan det höja din stressnivå och därmed ge dig negativ energi i form av irritation. Håll hela tiden ordning på ditt skrivbord och se till att ytorna är rena så ökar du din förmåga att fokusera.

  På ett aktivitetsbaserat kontor finns det ibland en no-camping policy i gemensamma utrymmen. Det innebär bland annat att du aldrig lämnar kvar någonting på skrivbordet utan istället förvarar dina saker i ditt privata skåp. Detta är ett bra sätt att alltid hålla ordning på alla grejer och därmed kunna fokusera på topp.

 3. Placera dina saker på ett medvetet sätt

  Ta hjälp av baguakartan när du ska placera saker på ditt skrivbord. Dela in skrivbordet i nio områden så att de representera olika delar av ditt liv. Välj ett eller flera områden som kan boosta din motivation och energi. Håll dig till högst tre områden för att undvika att skapa röra. Försök att alltid ha helt ren yta på minst halva skrivbordet för att inte störa eller blockera kreativiteten.

  Placera sedan ut symboliska saker i dina valda områden. Väljer du till exempel karriär, placerar du något som påminner dig om detta, exempelvis ett diplom eller ett motiverande citat, rakt framför dig på skrivbordet. Väljer du kunskap placerar du till exempel en referensbok eller en bild av en erkänd forskare i det främre vänstra hörnet av skrivbordet. Prova dig fram genom att ändra och utvärdera längs vägen, för att hitta just ditt sätt att använda Feng shui för att bli mer effektiv och kreativ på jobbet.

Feng shui kommer inte att förändra din arbetsprestation radikalt, men kan ge dig en boost när det gäller energi och fokus. Samtidigt som du aktivt påminner dig själv om de delar av livet som du värdesätter eller vill förbättra. På så vis uppstår en växelverkan mellan olika delar av ditt liv, där de drar varandra åt det håll du önskar.


Läs mer inom Hållbart företagande:

Fem heta kontorstrender för 2020

Vad säger kontorstrenderna om hur vi ser på och vill ha våra arbetsplatser 2020?

Läs artikeln nu