2024-05-26

RTU-programmerare, Ställverksautomation och SCADA

Med människor i fokus och rötter i traditionell automation är vi en av Sveriges ledande leverantörer av resurseffektiviserande system för energi, infra och industri. Vi tar ett helhetsansvar för både stora och mindre projekt med el, kraft och automation. Vi levererar även hela anläggningar där vi utöver våra automationslösningar tar ett totalansvar - människor, montagelösningar och mekanik. Genom att kombinera projektförmåga, branschkunnande och teknisk kompetens, skapar vi framgång och utveckling för både medarbetare och kunder. Våra resurser har vi samlade i eget hus vilket ger oss en värdefull samverkan och kontinuitet i projekten. För oss handlar projektförmåga om att skapa konkurrenskraft åt och tillsammans med våra kunder. Överallt där industriproduktion effektiviseras och utvecklas har Granitor Systems en naturlig och viktig roll att spela.

Granitor systems söker dig som gärna är utbildad elkraftingenjör (civil- eller högskoleingenjör) eller elkrafttekniker (med motsvarande arbetslivserfarenhet).

Dina kunskaper och erfarenheter är avgörande för att säkerställa driftsäkerheten och effektiviteten i elkraftsystem.

Här är några önskvärda kompetenser och erfarenheter för att du ska lyckas i tjänsten:

 • Elkraftteknik: Du har en god förståelse för elkraftsystem, inklusive distribution. Ditt arbete innefattar att hantera spänningsnivåer, strömmar och effektförluster.
 • RTU och kommunikationsprotokoll: Du är bekant med Remote Terminal Units (RTU) och de kommunikationsprotokoll som används för att övervaka och styra elkraftanläggningar på distans vilket är särskilt viktigt för att hantera störningar och optimera driften. Detta inkluderar IEC61850 och IEC60870-5-101/104. Du har gärna arbetat med fjärrkontrollsystem från SICAM, ABB RTU560, Schneider (eller Netcontrol).
 • Reläskydd och instrumentering. Dessa system är avgörande för att snabbt identifiera och isolera fel i elkraftnätet och därmed förhindra skador på utrustning och avbrott i elförsörjningen. Du har även grundläggande kunskap om instrumentering och de verktyg som används för att testa och övervaka elkraftanläggningar.
 • Funktionsprovning och driftsättning: det är önskvärt att du besitter erfarenhet inom funktionsprovning och driftsättning av elanläggningar har du praktisk kunskap om hur man verifierar att systemen fungerar korrekt och säkert.
 • Säkerhetsmedvetenhet och professionalism: För att möta kravprofilen för tjänsten är det viktigt att du är medveten om säkerhetsaspekter och agerar professionellt i samarbete med kunder och kollegor.
 • Styrsystem och skyddskretsar: Du är insatt i design och konfiguration av styrsystem och skyddskretsar i elkraftanläggningar. Dessa system säkerställer att anläggningen fungerar korrekt och skyddar mot överbelastning och fel.
 • B-körkort och språkkunskaper: Att ha ett B-körkort är ett krav och din flytande svenska i tal och skrift gör dig kommunikativ och anpassningsbar i olika miljöer.

 

Vår insats är avgörande för att upprätthålla en pålitlig elförsörjning och för att hantera utmaningar som kan uppstå i elkraftsystemet.

 Arbetsuppgifter;

 • Underhållsprovning och konfiguration av reläskydd: Du kommer att ansvara för att testa och konfigurera reläskyddssystem. Dessa system är avgörande för att snabbt identifiera och isolera fel i elkraftnätet och därmed förhindra skador på utrustning och avbrott i elförsörjningen.
 • Funktionsprov av leverans vid driftsättning: Din roll innefattar att verifiera att de levererade elkraftsystemen fungerar korrekt när de tas i drift. Detta är ett kritiskt steg för att säkerställa att anläggningarna är driftsäkra och effektiva.
 • Felsökning/Felavhjälpning: När problem uppstår är det din uppgift att snabbt identifiera och åtgärda fel. Detta kan inkludera allt från att analysera mätdata till att inspektera utrustning på plats.
 • Fjärrkommunikationsutrustning och RTU: Du kommer att arbeta med fjärrkommunikationsutrustning och Remote Terminal Units (RTU). Dessa system möjliggör övervakning och styrning av elkraftanläggningar på distans, vilket är särskilt viktigt för att hantera störningar och optimera driften.

Meriterande:

 • Reglertekniska frågor: Du har god kunskap om reglerteknik och dess tillämpning inom elkraftbranschen. Detta inkluderar reglering av spänning, frekvens och andra parametrar.

Bra att veta:

 • Placering: Stockholm
 • Omfattning: heltidstjänst
 • Säkerhetsprövning: Säkerhetsprövning av kandidaten kan komma att krävas!
  Tjänsteresor förekommer

Kontaktperson:

Siamak Hashemi (Gruppchef), siamak.hashemi@granitor.se

Rekryteringsprocessen:

 • Urval och intervjuer sker löpande så sök nu!
 • Vi önskar vänligen men bestämt att inte bli kontaktade av säljare

Granitor är en svensk företagsgrupp som är verksam inom fastighetsutveckling och förvaltning, entreprenad, konsult och service samt tillväxtinvesteringar i utvecklingsbolag. Här jobbar 4400 samhälls- och industriutvecklare och omsättningen under 2020 var 7,5 miljarder kronor. Den 12 januari 2022 bytte vi namn från Midroc till Granitor. I över 25 år har vi, tillsammans med kunder och partners, utvecklat hållbara lösningar för samhälle och industri. Vår ambition är att bidra till en bättre framtid – både idag och för kommande generationer.

Stad
Stockholm
Bolag
Granitor Systems
Typ av tjänst
Elkraft
Sista ansökningsdag
2024-05-26
Sök jobbet