Crunchfish smarta lösning Digital Cash förbättrar alla sorters betalningar

I Sverige är kontanter på väg att försvinna helt. Kanske är de historia inom bara några år. Då försvinner marknadens bästa betalmedel eftersom kontanter är det enda som alltid fungerar och aldrig äventyrar din personliga integritet. Sverige behöver därför ett digitalt alternativ som har kontanternas goda egenskaper.

Granitor investerar i världsförbättrande teknologier med stor kommersiell potential. Ett exempel är techbolaget Crunchfish som har flera innovativa idéer – bland annat en lösning som bygger på att göra kontanternas egenskaper tillgängliga i digital form.

Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle må ha sina fördelar, men inom en snar framtid kommer vi att sakna ett betalningsmedel som alltid fungerar. Driftstopp och längre störningar på nätet riskerar att lamslå Sverige. Crunchfish har utvecklat lösningen Digital Cash som gör att betalningar garanterat fungerar utan att tulla på din integritet.

– Intresset för Digital Cash är stort då det är en färdig lösning som erbjuder kontanternas alla goda egenskaper. I Sverige kan digitala kontanter integreras med mobila plånböcker som Swish, men även med alla andra former av betalning som exempelvis e-kronan, säger Crunchfishs vd Joachim Samuelsson.

Det är dock i Indien som Crunchfish är mest aktiva. Det är världens största marknad för digitala betalningar och väldigt snabbväxande. Crunchfish har kommit långt i sina diskussioner med banker och betaltjänster på den indiska marknaden.

Personlig integritet och robusthet vid betalningar

Digital Cash kompletterar alla typer av betaltjänster och tillåter betalaren att vara privat och anonym. Betalningen är friktionsfri och avvecklas via betalrälsen till mottagarens bankkonto. Det fungerar även om banken ligger nere eller parterna saknar uppkoppling. Avvecklingen sker då med viss fördröjning.

Digitala kontanter gör betalmarknaden robust. Utan tillgång till nätet klarar vi oss bara i några få dagar tills all likviditet är slut i marknaden. Då kan vi inte längre betala för varor och tjänster. Även om det inte är vanligt förekommande har pandemin lärt oss att staten måste planera för och värna om grundläggande samhällsfunktioner vid kriser. Att hoppas att folk kommer ha kontanter i madrassen kommer inte fungera när alla rutiner för kontanthantering har försvunnit.

– Vår vision är att vi kommer att fortsätta betala med kontanter, fast i digital form. Digital Cash överförs friktionsfritt och omedelbart eftersom de är oberoende av allt som kan strula. Endast om man behöver tillgång till mer pengar än vad som finns i den mobila plånboken behöver man koppla upp sig. De kan emellertid också distribueras säkert med vanlig post om telenätet ligger nere en längre tid. Det är en nödvändig egenskap vid kris, säger Joachim Samuelsson.

 


Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här

Fakta om Crunchfish

Crunchfish är ett deep techbolag från Malmö som utvecklar och marknadsför patentsökta lösningar för Digital Cash som både kan integreras direkt i banken, betalrälsen eller i en mobil plånbok. Lösningarna är globalt skalbara och gör all form av betalning robust eftersom riskerna med störning och driftstopp helt elimineras. Crunchfish är internationellt verksamt och noterat på Nasdaq First North sedan 2016.

Läs mer här

Investeringar i klimatåtgärder skapar affärsmöjligheter

På kort tid har infångning och lagring av koldioxid seglat upp som en av de viktigaste åtgärderna för att snabbt minska de globala utsläppen av koldioxid. Om tekniken skulle installeras vid 27 av de största punktutsläppen i Sverige så skulle landets utsläpp av koldioxid halveras.

Läs mer