Stora möjligheter för medarbetare på Granitor

För nyutbildade ingenjörer finns flera vägar till anställning och många karriärmöjligheter inom Granitor-gruppen. Flera bolag tar emot studenter för praktik och ex-jobb och Granitor Systems erbjuder ett traineeprogram, Granitor Automation School.

– Vi vill vara med och utbilda automationsingenjörer, inte bara för vår egen skull utan också bidra till branschen, det råder brist på den här typen av kompetens, säger Paulina Palén Olofsson, kommunikationsansvarig på Granitor Systems.

Inom Granitor finns stora möjligheter till individuell utveckling.

– Vi anpassar vår utbildning efter individerna och deras egna ambitioner. Man behöver inte känna sig stressad att man ska kunna allt med en gång. Jag tycker att vi också är duktiga på att hjälpa nyanställda att utvecklas, det finns verkligen alla möjligheter, säger Paulina.

Tre ingenjörer berättar om sina utvecklingsresor

Läs om Stine, Oscar och Anton – tre ingenjörer som alla startat sin Granitor-bana tidigt och som fått möjlighet att utveckla sig själva och sina karriärer på olika sätt.

"Vi har ett stort engagemang för varandra"

Stine Mared är produktionsledare på Granitor Properties i Landskrona. Stine studerade till civilingenjör på Lunds universitet och på Chalmers. Efter examen 2021 anställdes hon på Granitor Properties, där hon arbetar som produktionsledare vid ett lägenhetsbygge i Landskrona.

– Även om jag är ny på jobbet har jag varit involverad i Midroc och Granitor i tre år nu. Jag började som praktikant och gjorde sedan mitt ex-jobb här. Det var otroligt lärorikt och roligt. Det har hjälpt mig mycket i min yrkesroll. Jag har haft handledare och kontaktpersoner som visat stort intresse för mig och varit väldigt lyhörda.

Tillsammans med en annan student skrev Stine examensarbetet "Att skapa en projektkultur som främjar prestanda i byggbranschen, ur ett organisatoriskt perspektiv".

– Jag fick en inblick i bolaget, medan Granitor fick som en lång anställningsintervju med mig.

Efter examen var hon säker på att hon ville fortsätta att arbeta på Granitor.

– Under examensarbetet såg jag många som börjat som produktionsledare och sedan snabbt utvecklats och gjort intern karriär. För mig är det viktigt att det finns möjlighet att utvecklas och att anpassa sin tjänst utefter vad man är intresserad av.

– Just nu vill jag lära mig det som är väsentligt för den tjänsten jag har, men jag har många visioner och drömmar.

Hon har redan fått möjlighet att implementera några av sina idéer och förbättringsförslag från examensarbetet.

– Vi har en rutin där vi startar våra projektmöten med att stämma av hur alla mår på en skala 1 till 10. Nu har vi börjat att spara siffror och kommentarer från varje projektmöte, så att vi till exempel kan se när man upplevt mest stress i projektet. Det har redan lett till positiva diskussioner och större förståelse för varandra.

– Jag trivs väldigt bra på Granitor. Här finns en härlig kultur och ett stort engagemang för varandra och produkten vi levererar.

"Ett av mina mål är att vi ska vara med i fler forskningsprojekt"

Oscar Carlsson är projektledare på Granitor Systems. Oscar började som trainee på Midroc Automation, nu Granitor Systems, för tio år sedan. Under den tiden har han hunnit projektleda, delta i internationella forskningsprojekt och doktorera. Möjligheten att arbeta med innovativa, tekniska lösningar har styrt Oscars karriärväg. Idag utgår han från eget kontor i Österrike.

– I slutet av min traineetid gick jag in som projektledare i ett forskningsprojekt med Luleå tekniska högskola. Efter det frågade de om jag ville vara industridoktorand i projektet Arrowhead.

Oscars chef stöttade idén och Oscar började sin anställning på Granitor med fyra år som doktorand i Europas största forskningsprojekt inom automation, med åttio partners över hela Europa.

– Det var en väldigt rolig tid. Jag reste runt mycket i Europa, och det var då tanken föddes att det inte vore så dumt att bo i Centraleuropa i stället för i Sverige.

Efter att Oscar disputerat med sin doktorsavhandling "Engineering of IoT Automation Systems" började han att projektleda.

– Det var utmanande och roligt att komma in i produktionsverksamheten igen. Men efter ett tag kände jag att jag ville jobba mer tekniskt. Det är det jag tycker är roligast och brinner för. Nu jobbar jag tillsammans med min chef för att kunna arbeta mer med teknisk utveckling. Ett av mina mål är också att vi ska vara med i fler forskningsprojekt.

Oscar tycker att han får bra stöd och förståelse av sina chefer för sina idéer och önskemål samt flytten till Österrike.

– Vi jobbar i en bransch där utvecklingen går väldigt snabbt framåt och det finns en stor förståelse inom företaget att forskningsprojekt och teknisk utveckling är någonting som vi behöver fortsätta satsa på.

"Granitors kultur gör att du lär dig otroligt mycket"

Anton Bergholtz är gruppchef på Granitor Systems i Mölndal. Anton började 2015 som trainee på Midroc Automation, nu Granitor Systems. Han har studerat ekonomi på Handels och läste till civilingenjör på Chalmers, där han hörde talas om traineeprogrammet.

– Jag tyckte att det lät väldigt intressant och jag kände direkt att det skulle passa mig. Det var en väldigt bra utbildning då, och idag är den ännu bättre.

– Som trainee kommer du in i verkligheten direkt och kulturen på Granitor gör att du lär dig otroligt mycket. Det finns en mentalitet som gör att man vågar testa nya saker och utvecklas. Det finns alltid någon som kan hjälpa om det behövs, och du får hela tiden feedback.

Han tvekade inte att börja på Granitor när traineeutbildningen var klar.

– Jag såg att det fanns stora möjligheter till utveckling. Jag ville gärna bli projektledare direkt, men insåg att det var bra att arbeta med programmering och konstruktion först. Det har jag stor nytta av i arbetet idag.

Efter traineeutbildningen har Anton mest jobbat i infrastrukturprojekt. Idag är han gruppchef på Infrastrukturavdelningen i Mölndal, ett jobb han trivs mycket bra med. Han är också delaktig i ett forskningsprojekt i samarbete med Chalmers och Stora Enso.

– Anders Karlström på Chalmers har utvecklat algoritmer som via ett analysverktyg samlar in data från pappersbruk för att optimera energianvändningen. Vi integrerade verktyget i anläggningen, och man såg att över åttio procent av regulatorerna i pappersbruket kunde effektiviseras, utan att bygga om någonting alls. Det är också möjligt att identifiera flaskhalsar, så att man kan se var man kan bygga om för att effektivisera ännu mera. Det är ett väldigt spännande projekt som jag är glad att få vara delaktig i.

Läs mer här om hur det är att jobba på Granitor här.


Karriär på Granitor

Här på Granitor gillar vi samarbete. Tillsammans hittar vi nya vägar. Vi utforskar och lyssnar. Vi har olika roller, olika arbetsuppgifter och gör olika saker – men vi delar samma driv. Idag är vi över 4000 industri- och samhällsutvecklare. Och vi vill bli fler. Kanske passar någon av våra lediga tjänster dig.

Läs mer om hur det är att jobba på Granitor här

Effektivt underhållsarbete bidrar till hållbar utveckling

För att möta framtida utmaningar behöver svensk industri och infrastruktur bli mer hållbara. Ett sätt att bidra till en hållbar utveckling är att använda befintliga resurser på ett bättre sätt. Aenigmas (tidigare Midroc Project Management) och Idhammars konsulter hjälper företag och kommunala bolag att arbeta mer resurs- och energieffektivt.

Läs mer