Elektrifiering en viktig del i samhällets energiomställning

Den ökade elektrifieringen kan bidra till en effektivare energianvändning och minskad klimatpåverkan. Det gör det också allt viktigare att elen kommer från förnybara källor. Men det gäller att också använda resurserna effektivt.

För att nå energi- och klimatmålen krävs en samhällsomställning. I det arbetet är elektrifiering och el från förnybara källor viktiga verktyg. Som leverantör inom el och teknik har Granitor Electro möjlighet att bidra till en positiv skillnad på flera sätt.

– För oss internt innebär det att vi arbetar så klimatsmart som möjligt, till exempel genom att arbeta mer digitaliserat i våra projekt, säger Mikael Vestlund, vd på Granitor Electro.

Men en större positiv inverkan på klimatet har företagets tjänster som bidrar till en grön omställning – som till exempel installation av solceller och olika lösningar för energieffektivisering.

– Vi försöker alltid hjälpa våra kunder att välja energismarta lösningar, säger Mikael Vestlund.

Molnbaserad lösning för fastigheter

En sådan lösning är gränssnittet Zaphire, som integrerar alla system i en fastighet och ökar energieffektiviteten. Hjärnan bakom systemet är Christian Lundheim på Granitor Electros dotterbolag PowerTech i Norge.

– Zaphire bygger på en idé jag fick om att använda molnbaserade lösningar för fastighetsautomation. Jag har en bakgrund inom IT och såg att de system som var standard i fastighetsbranschen inte alls utnyttjade de möjligheter som finns, säger han.

Zaphire är en molnbaserad applikation som hanterar alla fastighetens system som till exempel värme, ventilation, belysning, larm och laddboxar för elbilar. Systemen kan också kommunicera med varandra, vilket optimerar driften och hjälper till att minska energiförbrukningen. Zaphire kan också samla in och lagra data och generera utförliga rapporter. 2018 sattes den första koden. Zaphire lanserades redan samma år och försäljningen tog snabbt fart. 

– Vi jobbade väldigt iterativt och kom snabbt in på marknaden tack vare att vi hade korta intervaller på automatiska uppdateringar. Zaphire ska aldrig bli färdigt, vi utvecklar systemet ständigt i samarbete med våra kunder och våra egna projektavdelningar och installatörer.

En av fördelarna är att Zaphire kan hantera flera fastigheter i en och samma applikation. Bland kunderna finns en norsk kommun med runt hundra fastigheter.

– Zaphire har förenklat vardagen för deras driftstekniker betydligt genom att de kan minska på antalet resor, säger Christian.

Vill du veta mer om Zaphire? Läs mer här.

Fordonselektrifieringen begränsar klimatförändringarna

Installationer av laddboxar är ett annat viktigt område för en grön omställning där Granitor Electro är verksamma. Fler och fler väljer bort fossildrivna bilar och marknaden för elbilar har exploderat de senaste åren. Med den statliga skattereduktionen för grön teknik är det förmånligt för privatpersoner att installera laddbox hemma. Men det är mycket att tänka på och det stora utbudet kan göra valet krångligt. Under 2021 har Granitor Electro arbetat fram tre olika paketerbjudanden med utvalda smarta laddboxar från stora, erkända tillverkare.

– Tanken med vårt koncept är att det ska vara enkelt för kunden att välja rätt och så kompletta installationspaket som möjligt och att kunderna ska slippa överraskande tilläggskostnader, säger Leif Jäderberg, affärsutvecklare på Granitor Electro.

Alla laddboxar som Granitor Electro installerar är smarta. Boxen kopplar upp sig mot hemmets wifi och går att styra via en app. I appen kan man bland annat schemalägga laddning och hålla koll på förbrukningen.

– Det här är en marknad som kommer växa och vara stor åtminstone fram till 2030, med en puckel någonstans runt 2025.

Väljer man till dynamisk lastbalansering anpassar sig laddboxen automatiskt till övrig energiförbrukning i hemmet.

– När du har hög förbrukning kopplar laddboxen ifrån bilen och sätter igång och laddar igen när du har stängt av spisen och tvättmaskinen. Det gör att du inte riskerar att det går några säkringar och det skyddar hela anläggningen.

För den som har elavtal med rörligt timpris finns pengar att spara, och el som förbrukas när efterfrågan är lägre är dessutom bättre för miljön eftersom det då används mer solenergi, vind- och vattenkraft.

– Det är också jätteintressant att med nästa generation laddboxar så kan elbilen fungera för energilagring. Har du tillräckligt kvar i batteriet kan du jacka i bilen och låta den strömförsörja huset under några timmar när elen är som dyrast.

Tekniken Vehicle to Grid finns redan, men få elbilar har stöd för det idag och de laddboxar som klarar det är dyra.

– Men flera bil- och laddboxtillverkare satsar på detta och inom en snar framtid tror vi att merkostnaden blir marginell i samband med installation, säger Leif Jäderberg.

Vill du veta mer om laddboxar? Läs mer här.

Snabb utveckling för solceller

Samtidigt innebär elektrifieringen att elanvändningen ökar kraftigt. Enligt vissa scenarier kan den till och med fördubblas inom 25 år. Att elen som produceras är förnybar blir därför allt viktigare. Ett av de mest miljövänliga sätten att producera el är solceller. Solcellsparker börjar bli ett vanligt inslag i Sverige och teknikutvecklingen har gått snabbt de senaste åren.

I början av 2021 driftsatte Granitor Electro en solcellspark i Utby åt Göteborgs Energi. Solcellsparken har kapacitet att generera lika mycket el som Göteborg Energis första park i Säve, som är dubbelt så stor. Effektuttaget per kvadratmeter har alltså fördubblats på bara några år.
Solcellsinstallationer på tak i mindre skala är också en växande tjänst.

– Vi ser att det kommer mer och mer, nästan alla nybyggnadsprojekt har solcellstak, säger Tobias Johansson, projektledare på Granitor Electro.

Vill du veta mer om solceller? Läs mer här.

 

 

Energieffektiva och driftsäkra fastigheter på ett historiskt enkelt sätt

Gränssnittet Zaphire gör det möjligt för alla system i en fastighet att kommunicera med varandra. Det optimerar driften och gör din fastighet både energisnål och kostnadseffektiv.

Läs mer om Zaphire här

Stora möjligheter för medarbetare på Granitor

För nyutbildade ingenjörer finns flera vägar till anställning och många karriärmöjligheter inom Granitor-gruppen. Flera bolag tar emot studenter för praktik och ex-jobb och Granitor Systems erbjuder ett traineeprogram, Granitor Automation School.

Läs mer