Transformatorlyft - Vargön Alloys

En referens genomförd av KLAB (Kristianstad Lyftdon AB) som sedan januari 2023 är en del av Granitor Systems AB.

Smarta, säkra och kostnadseffektiva lyftlösningar - även för utmanande montage

Kristianstads Lyftdon AB, KLAB, designar, offererar, specialanpassar och monterar traverser med komponenter från väletablerade europeiska krantillverkare.
Vi kan dessutom se till att ge den nya anläggningen regelbunden och bästa service genom lönsamma serviceavtal.
Då vi inte är bundna till ett enskilt fabrikat av krankomponenter, kan vi anpassa oss efter våra kunders önskemål. Vi har mångåriga och väl fungerande
samarbeten och kan förse er med smidiga lösningar vid planerade driftstopp.

Höga krav och tuffa miljöer

Inom all industriell verksamhet med någon form av produktion krävs lösningar för materialflöden. Ju större industri, desto större lyft är ett vanligt förhållande
hos våra kunder. Dessutom ofta i svåra miljöer, t.ex. extrema temperaturer och dammiga miljöer med behov av snabbhet, utan att tumma på säkerhetskraven.
Många gånger sätter även själva lokalerna och övrig maskinpark tuffa krav på lyftutrustningen.

Moderna och smarta lösningar

KLAB kan oftast, tack vare omfattande kunskaper och mycket lång erfarenhet samt goda kontakter hos tillverkare, finna ekonomiskt fördelaktiga och smarta
lösningar där andra går bet. Vi sätter en ära i att hålla utlovade tidsplaner och överraskar inte sällan våra kunder genom att finna lösningar som ingen
tänkt på innan!

Högsta säkerhet

Trots detta är vi noggranna med att erbjuda marknadens säkraste lösningar i kombination med effektivitet och en prislapp som ofta tillåter våra kunder att räkna hem investeringen snabbare än planerat. Flera av landets största verkstadsföretag och samhällsviktiga industrier använder KLAB för att skapa bättre och säkrare arbetsmiljö för sin personal samt säkra produktionen.

Vargön Alloys

Vargön Alloys AB är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, en legering som ger stål hårdhet och motståndskraft mot korrosion. Företaget har på övre plan i fabriken flera högspänningstransformatorer som väger upp till 21 ton vardera. Vid service av transformatorerna har man tidigare lyft ner dem till markplan med en manuell, gammal travers som saknade lyftverk. Man har därför hyrt utrustning som applicerats i kranbryggan – ett dyrt, riskfyllt och omständligt förfarande.

Ny elektrisk travers

KLAB tog därför fram en lösning med en helt ny elektrisk, rälsgående travers med lintelfer fast monterad på bryggan. Då den gamla traversen helt saknade strömförsörjning, monterades även en kapslad strömskena längs den befintliga kranbanan.

Smidigt samarbete

– Samarbetet med KLAB har fungerat utmärkt, berättar Urban Frisk, underhållschef på Vargön Alloys på Vargön utanför Vänersborg. Montage och idrifttagande fungerade mycket smidigt.

Tuff tidsplan som höll

KLAB har levererat en flexibel och kundanpassad lyftlösning där montaget var speciellt. Hela traversen fick lyftas upp i delar genom golvluckan, monteras uppe i transformatorrummet och lyftas samt vridas upp på kranbanan. Tidsplanen var snäv och ingenting fick gå fel för att hinna driftsätta traversen inför första lyftet av en renoverad transformator.

Säkrare och enklare lyft

Med hjälp av duktiga tekniker, god planering och bra samarbete så fungerade allt enligt plan. Den nya, traversen ger en modernare och enklare lyftlösning, men framför allt säkrare än den som tidigare använts. Med denna travers kan Vargön Alloys göra de viktiga lyften av transformatorer säkert och effektivt även i framtiden.

Smart lösning och bra samarbete

– KLAB är kunniga och kommer ofta med smarta lösningar. Vi kan gärna tänka oss att samarbeta med dem igen, avslutar Urban Frisk, underhållschef på Vargön Alloys.


Frekvensomriktare - Hässleholm Miljö

En referens genomförd av KLAB (Kristianstad Lyftdon AB) som sedan januari 2023 är en del av Granitor Systems AB.

Läs nästa case