17 november 2021

EUs jättesatsning på Stockholm Exergis bio-CCS-anläggning

Stockholm Exergis koldioxidinfångningsanläggning har i hård konkurrens blivit utvald som ett av sju projekt inom EUs nya klimatsatsning EIF, European Innovation Fund. Midroc och IMCG har deltagit från start med ansökandesign och projektledning.

EU:s innovationsfond är ett av världens största finansieringsprogram för demonstration av innovativ teknik som bidrar till att minska koldioxidutsläppen.

– Att bli utvald av EIF är som att vinna OS, detta är enormt stort. Det är både ett kvitto på att Stockholm Exergi är globalt ledande inom bio-CCS, och på ett väldigt lyckat samarbete mellan Stockholm Exergi, Midroc och IMCG, säger Magnus Andersson, finansieringsexpert på IMCG.

Nu kvarstår förhandlingar om detaljerna i stödet innan ett slutligt Grant Agreement kan signeras mellan Stockholm Exergi och CINEA, vilket då blir en milstolpe på resan att ha en anläggning klar i slutet av 2025.

– Det är fantastiskt roligt att Stockholm Exergi nu slutligen blivit utvalda och att vi bidrar till deras satsning. Nu sker klimatomställningen på riktigt, säger Mikael Kullman enhetschef för Hållbara tekniksystem på Midroc Project Management.

Finansieringen från EIF innebär att Stockholm Exergi kommer att kunna fortsätta ha driv i projektet med målet att ha en storskalig anläggning på plats till 2025 som kan fånga in cirka 800 000 ton koldioxid per år. Det är lika mycket som Stockholms samlade vägtransporter släpper ut under samma period.

– Vi är mycket glada och stolta över att EU nu vill stödja vårt projekt och därmed bidra till att möjliggöra förverkligandet av världens första storskaliga bio-CCS-anläggning. Konkurrensen var stenhård med över 700 projektförslag i den inledande rundan. Med hjälp från Midroc och IMCG lyckades vi skapa en väldigt bra ansökan som lyfte fram det unika med vårt projekt, säger Johan Alsparr, huvudprojektledare, BECCS@STHLM.

Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här

{{model.FirstName}} {{model.LastName}}