27 augusti 2020

Midroc Properties kontorsfastighet World Trade Center på Propellergatan nomineras till stadsbyggnadspriset

Stadsbyggnadspriset uppmärksammar värdefulla förbättringar av Malmös stads- och livsmiljö. Fastighetsutvecklaren Midroc Properties är nominerade till priset för ett projekt i Västra Hamnen, Malmö.  

Den 2 september är det prisutdelning av Stadsbyggnadspriset som har delats ut sedan 1982. I år har juryn valt att nominera fyra finalister, varav ett av projekten belönas med utmärkelsen.

”Västra Hamnen har fått ett skimrande nytt landmärke”, så lyder en del av motiveringen till nomineringen för byggnaden Word Trade Center på Propellergatan.

Byggnaden har ritats av arkitekten Anders Blomqvist på uppdrag av fastighetsägaren Midroc. Byggnaden är den tredje World Trade Center kontorsfastigheten i Västra Hamnen. Här finns kontor, kontorshotell, konferenslokaler och service i butikslokaler. Detta tillsammans skapar nya möjligheter för samverkan och nya mötesplatser.

– Vårt mål har varit att skapa en skimrande diamant precis vid havet som kan stärka våra hyresgästers varumärken och samtidigt öka deras attraktionskraft som arbetsgivare. Målet har också varit att tillföra platsen ett nytt landmärke och en byggnad som bidrar till stadsbilden och som dessutom kan utgöra en referenspunkt i staden, säger Maria Ekström, affärschef på Midroc.

Fasaden är klädd i silverfärgade BIOS ceramic självrengörande diamantfasetterade granitkeramikplattor.2 400 kvadratmeter fasadyta som fastigheten består av, kommer med fasadens självrengörande plattor bryta ner skadliga ämnen i luften motsvarande utsläpp från 110 fordon. Solens strålar gör att fasadytan självrengörs då organiska smutspartiklar frigörs från ytan.

– Utmärkande för årets finalister är att de har ett tydligt helhetsperspektiv kring utformningen av livsmiljön, oavsett om det gäller boende eller arbetsplatser. Människors hälsa och välmående är en stark utgångspunkt för alla projekten, säger Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Juryns motivering till nomineringen:
“Västra Hamnen har fått ett skimrande nytt landmärke - en diamant med stark förankring i platsen. World Trade Center är en solitär som med sitt kraftfulla gestaltningsgrepp möter upp omgivningen på flera håll samtidigt; som orienteringspunkt i det livliga gaturummet och som fond till det lugna livet vid hamnbassängen. Fasadkompositionens geometri och rytm, tillsammans med fasadmaterialets luftrenande och fasetterade yta, återspeglar på ett lekfullt sätt himlens och havets skiftande färger och ljus.”

Fakta
Typ av lokaler: Kontorsfastighet
Lokalstorlek: 306 - 631 kvm
Våningar: 7
Färdigställt år: 2019
Fastighetsbeteckning: Kajutan 1
Adress: Propellergatan 2, Västra Hamnen
Fastighetsutvecklare och fastighetsägare: Midroc Properties
Arkitekt: Anders Blomqvist

Läs mer om Midroc Properties:
midrocproperties.se

Läs mer om World Trade Center på Propellergatan:
wtcmalmo.se/propellergatan

Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här