11 augusti 2016

Mobil CNC-fräs är en unik tillgång!

Att ha en mobil CNC-fräs som kan monteras upp på plats enligt kundens önskemål är ovanligt. Att, som Metalock, ha två är i det närmaste unikt!

Jämfört med manuell fräsning är CNC-fräsning smidigare och mindre tidskrävande än manuell fräsning. Den ger dessutom möjlighet att göra mer komplexa rörelser. CNC-fräsar är vanliga i verkstadsmiljöer, men att kunna sätta ihop två kompletta mobila CNC-utrustningar är väldigt speciellt.

– Det är en närmast unik tillgång för oss och våra kunder, berättar Niclas Mattsson, Tekniker på Metalock.

 – Vi har både en treaxlig och fyraxlig setup som vi kan använda oss av, beroende på vilken applikation som fungerar bäst. Alla delar på fräsen är avtagbara och kan byggas ihop olika efter kundens önskemål, tillägger han.

Justering på oljetanker

Ett exempel på ett projekt där Metalock använde mobil CNC-fräs var på oljetankern M/T Liberty Bay vid varvet Aker i Philadelphia Shipyard.

Under hennes jungfrutur upptäcktes att motorn inte levererade förväntad effekt. En lösning var att reducera vikten på ett svänghjul på propelleraxeln. Enligt beräkningar behövde 8,5 ton av hjulets totala vikt på 12,5 ton tas bort.

– För att få ner vikten fräste vi bort motvikterna på svänghjulet och gjorde tio hål, 650 mm i diameter, genom hjulet. Från början var hjulet 400 mm tjockt, men efter projektet hade tjockleken reducerats till 150 mm, säger Niclas Mattsson. 

Sex personer från Metalock spenderade 24 dagar på plats. Fräsen skar 22 timmar per dygn under tio dygn. Eftersom Niclas Mattsson och hans team kunde utföra jobbet i oljetankerns maskinrum sparade kunden mycket tid och pengar.

– Det här jobbet hade ingen annan kunnat utföra. Vår insats var exceptionell på flera sätt. Dels att vi utförde arbetet på plats, dels att vi mobiliserade personal och teknik på så kort varsel. Dessutom var arbetet klart en dag före beräknad tid. Jag har aldrig hört talas om att någon gjort något liknande, avslutar Niclas Mattsson.

Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här