01 september 2016

Machining: Tung maskinbearbetning i stor skala

Avdelningen Machining på Metalock bearbetar stora komponenter i stora serier med hög kvalitet och precision.

Metalocks avdelning för tung maskinbearbetning, Machining, bearbetar cirka 3.000 detaljer per år. Materialet som kommer in väger drygt 3.000 ton. Av detta svarvas cirka 1.100 ton bort i form av spånor under bearbetningen.

Den största volymen utgörs av sfäriska rullager till vindkraftverk som Metalock tillverkar åt Ovako/SKF.

– Vi gör även rullhållare för lager åt SKF och lagerhus åt ABB, som används i fartygspoddar, samt bearbetar detaljer åt pumptillverkaren Xylem i Emmaboda. Vi har väldigt lång erfarenhet av den här typen av bearbetningar. Våra karusellsvarvar klarar gods upp till 3.500 mm i diameter. Förutom stora serier tillverkar vi även prototyper av detaljer, berättar avdelningschefen Lars Svensson, som jobbat på Metalock sedan 1977.

Kortare ledtider – högre konkurrenskraft

Sedan år 2000 har han, som avdelningschef, byggt upp verkstaden genom att anställa och utbilda personal och investera i ett antal större maskiner. Det senaste tillskottet är en Toshulin Power Turn 1000 C1 – en flerfunktionsmaskin som svarvar, borrar och fräser.

– Normalt för flerfunktionsmaskiner är att de till 80 procent är svarvar och att resterande funktioner är kompromisser. Den här maskinen däremot borrar lika fint som ett arborrverk, kommenterar Lars Svensson stolt.

– Med den här maskinen får vi ner ledtiderna. Det gör att både vi och kunderna blir mer konkurrenskraftiga, samtidigt som vi uppnår högre kvalitet på jobben, tillägger han.

Att leverera med hög kvalitet och extrem precision även vid stora volymer är en utmaning som personalen på machining lyckas möta. 

– Vår vision, som vi lyckats uppnå, är noll fel. Det har vi uppnått genom ett väl utarbetat system för att säkerställa ett gott resultat och att våra operatörer är utbildade och kompetenta. Allt vi svarvar genomgår en ultraljudskontroll för att säkerställa en hundraprocentig kvalitet på det vi levererar. Att tekniskt alltid ligga i framkant och att hålla en hög och jämn kvalitet är våra största drivkrafter, avslutar Lars Svensson.

Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här