04 juni 2015

Ny produktionsanläggning i Göteborg ska tillverka banbrytande lättviktsmaterial

Med ett nytillskott på mer än 30 miljoner kronor kan teknikföretaget Lamera AB, ett av Midrocs delägda portföljbolag, nu investera i en helt ny produktionsanläggning för tillverkning av lättviktsmaterialet Hybrix. Satsningen innebär också att nya arbetsti

Expansionen är möjlig tack vare ett kapitaltillskott på över 30 miljoner kronor från det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform tillsammans med en icke namngiven investerare samt nuvarande huvudägaren Midroc New Technology.

- Med denna nya ägarstruktur kan bolaget arbeta med långsiktiga och finansiellt starka ägare, säger Lameras vd Bengt Nilsson.

Stora internationella aktörer, inom så skilda branscher som konsumentelektronik och fordon, visar nu stort intresse för lättviktsmaterialet Hybrix. Redan idag kan man se Lameras material i användning hos exempelvis internationella flygbolag, på flera svenska sjukhus och på fasader på Göteborgs paradgata Kungsportsavenyn.

Under det senaste årtiondet har Lamera utvecklat idén, som härrör från Volvo, till en kommersiell produkt. Hybrix är baserat på sandwichteknik där resultatet är en unik, patenterad och formbar komposit som väger cirka 50 procent mindre än konventionell plåt men har samma böjhållfasthet.

Hybrix har markant lägre miljöpåverkan än rostfritt stål och aluminium och upp till 40 procent mindre miljöpåverkan än koppar, ur ett livscykelperspektiv.

- Vår vision är att revolutionera metallplåtsindustrin, precis som spånskivorna en gång revolutionerade träförädlingsindustrin, säger vd Bengt Nilsson. Vi strävar efter att bli världsledande inom utveckling och tillverkning av formbara lätta sandwichmaterial med metallytor.

- Lamera är nu redo för fortsatt tillväxt. Vi är mycket glada över att ha fått Fouriertransform som ny delägare och partner, en stabil ägare som med långsiktigt perspektiv och hög industriell kompetens kommer att ge Lamera goda möjligheter till fortsatt expansion.

Behovet av lättviktsmaterial kommer att växa betydligt, framförallt för att industrin ska kunna möta kraven på sänkta koldioxidutsläpp och ökande kostnader. Nu kan kunder som kräver hög prestanda ersätta plåt av rostfritt stål, kolstål- eller aluminium med sandwichmaterialet Hybrix, men använda samma ytmaterial och därmed åstadkomma 50 procents viktsänkning jämfört med användning av solid metallplåt.

Den nya produktionsanläggningen kommer att ligga på Lameras nuvarande adress i Högsbo industriområde och beräknas stå klart inom åtta månader.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Bengt Nilsson
VD, Lamera AB
tel. 0738-53 65 08

Andreas Gunnarsson
Investment Director, Midroc New Technology AB
tel. 010-470 7062

Erik Sterner
Investment Director, Fouriertransform AB
tel. 0708-433 335

 

Lamera AB utvecklar, tillverkar och marknadsför material och komponenter med en unik och patenterad mikro-sandwichteknik där ytorna är gjorda av metall. Bolaget innehar ett antal patent för sin produkt med namnet Hybrix. Materialet kan användas inom fordon, hemelektronik, medicinsk utrustning, bygg- och flygindustrin, i princip inom alla områden där man kan byta ut konventionell plåt mot lättare och miljövänligare material med motsvarande eller bättre prestanda.

Midroc Europe är en heltäckande partner inom områdena fastighet, bygg, industri och miljö. Vårt mål är att stärka kundens konkurrenskraft och att genom hållbara lösningar och nytänkande bidra till en bättre framtid. Verksamheten är internationell med Sverige som utgångspunkt. Vi är 3 200 medarbetare och omsatte under 2014 över 5 miljarder kronor. Midroc Europe ägs av affärsmannen Mohammed Al-Amoudi och familjen Wikström.

 

Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här