22 november 2013

Midroc engagerar sig i vattenreningsprojekt i Tanzania

Miljontals människor saknar tillgång till rent vatten. Good Water project är ett samarbete mellan Midroc och SolarWave för att göra en skillnad för några av dessa. Två grundskolor och en sjukstuga i Morogoro-regionen, är sedan oktober 2013 utrustade med SolarWaves vattenreningsanläggningar som drivs av solcellsteknologi. Anläggningarna invigdes 21 november av lokala politiker.

Tack vare projektet renas upp till fyra miljoner liter vatten per år, eller ett par tusen liter per anläggning och dag. Det innebär att nära tiotusen människor varje år får tillgång till rent dricksvatten.

– Midrocs vision är att bidra till en bättre framtid. Vi tror på teknik, innovation och entreprenörskap för att kunna nå dit. För att göra en skillnad investerar Midroc i banbrytande teknologier inom cleantech och biomedicin, som exempelvis solcellsteknologi. Att hjälpa tusentals människor med deras livsviktiga utmaning att få tillgång till rent dricksvatten, känns väldigt värdefullt. Därför har vi inlett ett samarbete med SolarWave och Good Water Project, säger Christer Wikström, VD Midroc Europe.

– Good Water Project är ett konkret sätt för oss på Midroc att bidra till en bättre framtid för människorna i Morogoro-området i Tanzania. Genom att arbeta tillsammans kan vi verkligen göra skillnad, säger Marina Vangstad, kommunikationschef Midroc Europe.

Innovativ och pålitlig teknik

Tidigare använde till exempel skolorna i området offentliga vattenkranar, utan att behandla vattnet ytterligare, vilket resulterade i utbrott av vattenburna sjukdomar. Den UV-reningsprocess som SolarWaves anläggningar levererar gör vattnet fritt från mikrobiologisk förorening och är säkert att dricka, utan vare sig kokning eller annan ytterligare behandling. Systemen fungerar på solenergi och är således inte beroende av elnätet som lider av frekventa strömavbrott.

– SolarWaves affärsidé är att erbjuda hållbara lösningar för leverans av dricksvatten och vi har utvecklat en teknik som är robust, pålitlig och prisvärd. Genom konceptet Good Water Project, hoppas vi kunna nå ut med denna teknik till de människor som behöver det mest. Jag uppskattar stödet från Midroc och jag välkomnar andra företag och organisationer att tillsammans med oss ge tillbaka till samhället, säger Johan Wennerberg, VD på SolarWave AB.

För mer information vänligen kontakta

Christer Wikström, Midroc: 010-470 70 31
Marina Vangstad, Midroc: 010-470 70 68
Johan Wennerberg, SolarWave: 070-516 88 19

Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här