01 juli 2013

Allt i ett i Västra hamnen i Malmö

På uppdrag av MKB Fastighets AB utvecklar och bygger Midroc ett helt nytt kvarter vid World Trade Center i Malmö. 187 hyreslägenheter samt verksamhetslokaler och garage kommer att bidra till en bra mix i Västra Hamnen.

Om 20 år kommer omkring 20 000 personer bo i 10 500 bostäder i Västra Hamnen i Malmö. Men det ska inte bli en sovande stadsdel; ambitionen är att man här ska kunna arbeta, studera, bo, handla och umgås. År 2033 kommer det finnas 17 000 arbetsplatser, fyra skolor och femton förskolor. Och alla ska kunna njuta av närheten till Öresund och vyn över Köpenhamn.

Midroc Property Development utvecklar på uppdrag av MKB Fastighets AB nu ett helt nytt kvarter som blir granne med World Trade Center och Park Inn by Radisson. Midroc Project Management har fått totalentreprenaden att uppföra byggnaden. Projektet Sjöjungfrun består av hela 18 000 kvadratmeter bostäder, verksamhetslokaler och ett underjordiskt garage. Allt beräknas stå klart i december 2015.

– Det här är ett av de största projekt MKB har gjort de senaste åren. Det är inte så vanligt att man bygger så många lägenheter på en gång i ett och samma kvarter, säger Björn Niklasson, entreprenadchef på Midroc Project Management.

Västra Hamnen ligger hisnande vackert vid Öresund och byggnationen har gjort att staden åter möter havet. Stadsplaneringen visar att gatu- och parkstråk från innerstaden ska löpa utan avbrott vidare genom Västra Hamnen och mynna ut i kontakten med Sundet.

Utbyggnaden av området startade redan för tolv år sedan. På bostadsmässan Bo01 kunde man för första gången se hur den kustnära industrimarken kunde förvandlas till tät stadsbebyggelse.

Vid World Trade Center bygger Midroc nu 187 hyresrätter med mellan ett och fyra rum. Projektet ligger bra i tiden då efterfrågan på prisvärda hyresrätter är stor.

– Det är bra att få in fler hyresrätter. Det ger en bra mix till det bostadsrättstäta Västra Hamnen och speglar samhällets behov av olika upplåtelseformer, säger Björn Niklasson och förklarar att det inte blir några standardlösningar i detta påkostade projekt, i ett av Malmös viktigaste tillväxtområden.

Den danska arkitektbyrån Juul & Frost står för formgivningen. Bygget blir kostnadseffektivt men har ändå ett starkt arkitektoniskt uttryck och med många smarta lösningar, där varje projekt ska kunna stå för sig själv.

Kvarterets hus, som blir mellan fem och elva våningar höga, har sluttande tak och många etagelägenheter med takterrasser i söderläge.

Stor hänsyn har tagits till klimatvänliga lösningar. Miljö- och energikraven i projektet styrs till stor del av att huset ska klassas som Miljöbyggnad klass Silver, vilket bland annat innebär att energiförbrukningen ska vara 25 procent bättre än Boverkets krav.

Vill du veta mer?

Björn Niklasson
telefon 010-470 74 65.

Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här