30 augusti 2012

Nu öppnar boutställning för unga

På lördag invigs Sveriges första boutställning för unga och av unga i Malmö. Utställningen ingår i projektet "UngBo12" som Midroc har valt att delta i.

Syftet med UngBo12 är att skapa debatt om bostadsbristen bland unga i Sverige. Projektet innehåller tre delar:

Sveriges första boutställning för och av unga
en tävling för arkitektstuderande
en idétävling som har varit öppen för alla mellan 18 och 30 år
Boutställningen

Boutställningen pågår 1-30 september. 23 fullskalemodeller ur tävlingsbidragen visas, och under utställningstiden arrangeras också flera workshops, seminarier och debatter. Bland annat deltar bostadsministern, bostadspolitiska talesmän, Boverkets generaldirektör, fastighetsutvecklare som t ex Midroc samt ungdomar.

Invigningen sker den 1 september kl 14.
Boutställningen har öppet alla dagar kl 14.00-19.00
Plats: Båghallarna (Gamla Bussgaraget) i Norra Sorgenfri i Malmö, korsningen Nobelvägen/Celciusgatan.

Arkitekttävlingen

Arkitekttävlingen har syftat till att lyfta fram blivande arkitekters idéer och lösningar på hur bostäder och bostadsmiljöer kan skapas som unga vuxna kan efterfråga.

Arkitektstudenter från nio av Sveriges lärosäten bjöds in att tävla på fyra utvalda tomter i Malmö. Fokus var att finna lösningar som gynnar byggandet av bostäder för unga, från detaljplanenivå till lägenhetslösningar inklusive inredning.

De inlämnade förslagen bedömdes utifrån följande kriterier: innovativ höjd, realiserbarhet, hållbarhet, stressa myndigheternas krav och debattpotential.

Vinnare i Hyllie

Fyra förstapriser, en för var tomt, om 50 000 kr delades ut under Almedalsveckan i Visby den 7 juli. Magnus Skiöld, vd i Midroc Property Development, deltog i juryarbetet och vid prisutdelningen.

En av tomterna som ingick i tävlingen var Midrocs "tomt 22" i Hyllie.

- Vi ville få idéer till bostäder som är attraktiva, yteffektiva och prisvärda i jämförelse med konkurrenterna i Hyllie, berättar Magnus Skiöld. Vinnare i tävlingen om tomten i Hyllie var Theo Storesund och Oskar Gundström med sitt förslag "Delad glädje är dubbel glädje".

Idétävlingen

Idétävlingen har genomförts under det gångna året med Malmös tio stadsdelar som bas. En deltävling per stadsdel och månad. Efter varje deltävling valde en jury ut upp till tio förslag per kategori och stadsdel – dessa lades upp på hemsidan för omröstning, och därefter blev det prisutdelning.

Bidragen i tävlingen hittar du på UngBo12:s webbplats.

Du kan också följa debatten om bostäder för unga på Facebook: www.facebook.com/ungbo12

Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här