19 april 2012

Heliospectra, ett av de 33 mest lovande unga bolagen

För femte året i rad lyfte NyTeknik och Affärsvärlden igår fram de 33 hetaste, unga, svenska teknikföretagen. Bland dem fanns Midroc New Technologys portföljbolag Heliospectra.

Till årets omgång hade juryn tagit emot så många som 250 nomineringar. NyTekniks chefredaktör Mats Engström kommenterar i tidingens ledare,

– I år kom det in 250 nomineringar. Det har inte varit något lätt jobb att sålla fram 33 av dem. Många bolag utanför listan har också spännande affärsidéer och är framtidshopp. De företag som klarade nålsögat kommer från olika områden. Bioteknik. Designade material. It och telekom. Webbtjänster och mobilappar. Och så vidare. Listan visar mångfalden och styrkan i innovationssverige.

Heliospectras affärsidé innebär att man styr plantors tillväxt genom särskilda kombinationer av ljusvåglängder. Resultatet blir snabbare tillväxt, förbättrad kvalitet, minskat svinn och sänkt energiförbrukning.

Pågående tekniktester

Heliospectras teknik testas just nu av Swedeponic, Sveriges största odlare av färska örter.

– Den första storskaliga installationen sker i höst om allt går enligt planerna. Vi har även diskussioner med flera andra odlare i Sverige och utomlands, säger Heliospectras VD Staffan Hillberg.

Företaget drivs av Staffan Hillberg som är delägare och VD och har lång erfarenhet från nystartade företag, riskkapitalinvesteringar samt privata investeringar med eget engagemang. Den bakomliggande forskningen, som bolaget idag baserar sin teknik kring, har utförts av Tessa Pocock, som är delägare och forskningschef, disputerad forskare från Kanada och specialiserad på plantors responssignaler.

Midroc New Technology

Midroc New Technology som ingår i Midroc Europe, investerar i banbrytande idéer med global potential inom miljöteknik, biomedicin och hållbar utveckling. Förutom kapital erbjuder företaget sina portföljbolag hjälp med ledning, affärsstrategier och tillgång till spetskompetens.

Läs mer om Heliospectra och våra andra portföljbolag här

För mer information kontakta

Göran Linder
VD Midroc New Technology
010-470 70 00

Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här