26 oktober 2010

Midroc vann Stora Samhällsbyggarpriset!

Midroc Property Development har vunnit Stora Samhällsbyggarpriset med trähusprojektet Limnologen.

Priset är branschens främsta utmärkelse och delades igår ut på Samhällsbyggardagen i Stockholm. Midrocs bostadsprojekt var ett av tre nominerade byggprojekt.

- Vi har visat att det är tekniskt möjligt att bygga höga bostadshus med massiv trästomme, att det finns flera miljöfördelar och att det blir fantastiskt vackert, säger Magnus Skiöld, vd i Midroc Property Development AB. Det har varit ett pionjärarbete, och det allra roligaste är att våra kunder trivs så bra i sina nya bostäder!

Limnologen i Växjö utgör Sveriges högsta nybyggda bostäder med massiv trästomme. Husen har byggts i åtta plan och rymmer totalt 134 lägenheter. Tillsammans med Växjö kommun planerades projektet inom ramen för "Den moderna trästaden". Bostäderna utvecklades med det gemensamma målet att skapa en effektiv industriell process. Det ställde stora krav på samverkan mellan byggherre, arkitekt, konsulter och entreprenörer. Projektet har varit öppet för forskning och forskare från Linnéuniversitetet har utfört studier omfattande hela byggprocessen, till exempel avseende teknik, planering, ekonomi, kvalitet, miljö samt drift och underhåll.

Juryns utlåtande:

"Arkitekturen visar och uttrycker temat träbyggande genom att exponera trä i fasaderna och de generösa balkongerna vilka bidrar till ett intryck av lätthet. Teknikstudierna visar att man klarar högt ställda krav på ljudisolering och frihet från vibrationer.
Produktionen har genomförts under torra förhållanden tack vare en innovativ metod för väderskydd som följer bygget allteftersom det reses. Projektet är ett utmärkt exempel på modernt träbyggande och tillvaratar väl tidigare erfarenheter och bidrar med vidare utveckling."


Fakta:

134 bostadsrättslägenheter i fyra huskroppar, byggda med massiv trästomme, Brf Limnologen 1 och 2 i Växjö
Byggherre: Midroc Property Development, arkitekt: Ola Malm, Arkitektbolaget Kronoberg AB, konstruktör och leverantör av trästommen: Martinsons Byggsystem
Stora Samhällsbyggarpriset är branschens främsta utmärkelse, och ska gå till en byggnad eller anläggning av hög kvalitet, tillkommen genom en föredömlig samverkan mellan de olika aktörerna i samhällsbyggnadsprocessen.
Bakom Stora Samhällsbyggarpriset står bl a Byggherrarna, Sveriges byggindustrier, Sveriges Arkitekter, Svenska Teknik & Designföretagen och Fastighetsägarna.
Ytterligare information

Magnus Skiöld, vd Midroc Property Development AB, 010-470 74 05 Karin Skiöld, kommunikationschef Midroc Property Development AB, 010-470 74 02

Mer information om Limnologen

Pressbilder Limnologen

Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här