14 november 2008

Midroc och Växjö kommun får pris för unika trähus!

Nu är Stadskampen i modernt träbyggande avgjord. Midroc Property Development och Växjö kommun får priset "Utmärkt Modernt Träbyggande" för byggprojektet Limnologen i Växjö.

De fyra byggnaderna är med sina åtta våningar de högsta moderna bostadshusen med trästomme i Sverige.
- Det har varit ett pionjärarbete för oss och våra samarbetsparter, säger Magnus Skiöld, vd i Midroc Property Development. Det har tidigare inte byggts så höga bostadshus med trästomme i Sverige.
- Vi har utvecklat ett fruktbart samarbete mellan husbyggare, forskare vid Växjö universitet och Växjö kommun. Det är kommunen som är initiativtagare till "Den moderna trästaden" i Växjö, den stadsdel där de 134 prisbelönta bostadsrätterna uppförs. Flera forskningsprojekt pågår under byggprocessens olika skeden som ger oss omfattande erfarenhetsåterföring, fortsätter Magnus Skiöld.

Hösten 2006 påbörjades byggprojektet Limnologen, som ligger naturskönt vid sjön Trummen i Växjö. Två flerbostadshus med 67 bostadsrätter är klara och inflyttade, medan byggandet av de två kvarvarande husen pågår. Nästa sommar kommer allt att vara klart.

Juryn för "Utmärkt modernt träbyggande" har utsetts av Nationella träbyggnadsstrategin och Sveriges Träbyggnadskansli.

Juryns motivering:
Initiativprojektet Växjö har visat hur det går att åstadkomma en samverkan mellan akademin, näringslivet och samhället kring modernt träbyggande och som fått sin kraftfulla symbol i forskningsstiftelsen CBBT. Kring projektets nybygge, kvarteret Limnologen, har det byggts
upp en informationsverksamhet som fått sitt uttryck i en bemannad paviljongsbyggnad, från vilken studiebesök från hela världen, på gångavstånd, även har kunnat studera Växjö universitets högintressanta institutionsbyggnader i modern träbyggnadsteknik.

I Växjö har det tagits fram en lokal träbyggnadsstrategi med miljö- och klimatfrågan jämte regional utveckling som bärande argument för ett unikt modernt trästadsprojekt, vilket ännu mer förstärker Växjö som Europas grönaste stad och där skogens produkter i alla dess former självklart spelar en viktig roll.

Ladda ner bilder under Pressbilder.

Ytterligare information:

Karin Skiöld, informationschef
010-470 74 02, 070-445 36 29

Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här