Äldreboendet i Gävle fick smart ljus som gör skillnad

När omsorgsföretaget Humana i egen regi byggde ett äldreboende i Gävle satsades hårt på belysningen. En unik ljusmiljö som hjälper de boende i vardagen skapades. Granitor Electro, tidigare Midroc Electro, installerade och projektet belönades med Svenska Ljuspriset 2017 – och har lett till flera liknande projekt åt Humana.

Ljus med en viktig funktion

Cirka 2000 armaturer installerades i 81 rum i äldreboendet i Gävle, fördelade på nio avdelningar och fem våningsplan. På några avdelningar bor personer med demens. Mycket ny teknik användes och allt var väldigt genomtänk av Designkontoret Ljusrum som skapat ljussättningen. Nästan alla armaturer är dimbara, Dali-styrda och programmeras individuellt för att passa olika ljusscenarier.

 

Hjälper dementa med dygnsuppfattningen

Granitor Electro, tidigare Midroc Electro, skötte installationen i Gävle och all den nya tekniken ställde extra höga krav på kompetensen. Det var en utmaning men idag kan man konstatera att det gick vägen. Ljuset i Humanas äldreboende bidrar till en ljusmiljö som kan innebära en verklig skillnad för de som vistas i den. Ljuset i gemensamma utrymmen styrs bland annat efter dygnet. Den strategiska ljusstyrningen hyllas och är inte minst bra hjälp för de som är dementa och kanske har problem med dygnsuppfattningen.

Framgången bäddade för fler liknande installationer

Det tiotal medarbetare från Granitor som var involverade i installationen i Gävle pratade om att var ett av de roligaste uppdragen någonsin. Samarbetet med Humana och Designkontoret Ljusrum fungerade mycket bra och Granitor fick förtroendet att sköta installationen även på Humanas nästa projekt, ett äldreboende i Åkersberga med ungefär samma koncept för belysningen. Efter det har Granitor även installerat samma typ av ljusmiljöer i Humanas nya äldreboenden i Kungsängen och Staffanstorp.

Har du frågor om projektet? Kontakta:

Patric Pierrou
010-4707047
patric.pierrou@midroc.se


Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här

Tätt samarbete och digitala verktyg underlättar jätteprojekt

Granitor Electro är en av nyckelaktörerna i Region Jönköpings stora utbyggnad av regionsjukhuset Ryhov. Tillsammans med bland andra huvudentreprenören NCC använder Granitor Electro sig av smarta digitala lösningar för att leverera ett toppmodernt sjukhus.

Läs nästa referensprojekt