02 juni 2023

Parkskolan vinner arkitekturpris i Ängelholm

Granitor Properties ombyggnadsprojekt Parkskolan tilldelas Ängelholms kommuns arkitekturpris 2023 med motiveringen att man lyckats balansera bevarande och utveckling och gjort varsamma avväganden med ett respektfullt förhållningssätt till byggnadens betydelse för staden. Tidlösa kulturvärden lyfts fram i en föredömlig förening med vår tids krav på funktion.

Parkskolan är nu åter en plats för liv och rörelse. Skolan från 1913 som stått tom sedan 2013, har en bärande roll i Granitor Properties satsning på ett helt nytt kvarter mitt i Ängelholms centrum. I slutet av april flyttade Ängelholmsgrundade Prisjakt in i Parkskolans välbevarade och lekfullt inredda lokaler.

Nu prisas Parkskolan av Ängelholms kommun.

- Det känns fantastiskt roligt. Vi vann markanvisningstävlingen redan 2018 och gavs då möjligheten att driva detaljplan för att utveckla fastigheten för både bostäder och kontor. Att vi dessutom tidigt hittade fram i en lösning med prisjakt gav det oss möjlighet att anpassa Parkskolan för deras nya huvudkontor, säger Johan Svedström, affärschef på Granitor Properties.

Ombyggnationen av Parkskolan är ritad av Wingårdhs arkitekter och under hela tiden har en antikvarie varit delaktig i projektet för att stötta och hjälpa till i bevarandet av den gamla skolan. Exempelvis har samtliga fönster och dörrar behållits och den ursprungliga fasadklockan är renoverad och fungerar igen efter att ha stått stilla i många år.

- Det är en utmaning att bygga om en gammal skola med många nivåskillnader till ett fullt fungerande kontor men här lyckades vi verkligen att göra det tack vare ett riktigt bra samarbete mellan kommunen, arkitekter, Prisjakt och Byggmästarn i Skåne, säger Johan Svedström.

Arkitekturpriset delas ut i samband med nationaldagsfirandet i Hembygdsparken den 6 juni.

För mer information, vänligen kontakta:

Johan Svedström
Affärschef, Granitor Properties
+46104707381, johan.svedstrom@granitor.se