”Att bygga en Filmstad gör man bara en gång i livet”

Ludvig berättar om de spännande projektet och sin utvecklingsresa.

Från skiftledare inom bevakningsbranschen till att arbeta med entreprenad inom mark- och anläggningsprojekt har Ludvig Hellqvist byggt sin erfarenhet. Alla olika befattningar har visat sig vara en värdefull tillgång när ett unikt konsultuppdrag blev aktuellt.  

En bred och stabil bakgrund har varit Ludvig Hellqvist ledord igenom karriären. Han har byggt sin erfarenhet genom olika befattningar från skiftledare till mättekniker, arbetsledare, projektingenjör och nu byggledare. Han blev rekommenderad en utbildning inom bygg och har sedan dess trivts väldigt bra inom branschen. Genom sitt engagemang och strukturerade tillvägagångssätt visar han att byggprojektledning inte bara handlar om tekniska aspekter, utan även om att skapa positiva arbetsmiljöer och framgångsrika samarbeten. Med tidigare erfarenhet i olika ledarroller har Ludvig en ödmjuk inställning i mötet med människor och samlar på lärdomar från alla arbetare inom ett projekt då de besitter expertkunskap just på sitt område.

- Mina tidigare år som entreprenör, där jag var involverad i många olika typer av projekt och befattningar, tycker jag har gett mig en bra och bred erfarenhet att stå på. Som beställarrepresentant i konsultuppdrag idag har jag en bra förståelse för hur entreprenörer många gånger tänker och kan på så sätt skapa en bra dialog.

Filmstaden är ett projekt som man bara får vara med att bygga en gång i livet

Under våren färdigställs projektet som kommer bidra till en ny mötesplats mitt i centrala Uppsala. I nybyggda lokaler med ett renoverat underliggande garage flyttar Filmstaden in med 13 salonger och de unika bioupplevelserna IMAX och iSense. Visionen är att förstärka möteskulturen och skapa en upplevelse i kombination med mat och underhållning för Uppsalaborna.

Projektet är en totalentreprenad i samverkan i uppdrag av Uppsala Akademiförvaltning och Ludvig har rollen som byggledare/projektingenjör. Han arbetar främst med dokumentation och har även ett övergripande ansvar för projektekonomin vilket han tidigare har erfarenhet från inom mark- och anläggningsprojekt. Filmstaden är det första husprojektet han är involverad i och Ludvig beskriver att det har varit en spännande utvecklingsresa.

- Innan jag började tänkte jag ”hur ska jag klara av det här, det är jättemycket att lära sig”, men att arbeta i Filmstadenprojektet har verkligen breddat min kompetens med mer fokus på byggnation. Att få vara delaktig i projektledningen och bidra med sin kompetens och bygga om ett helt kvarter i centrala Uppsala är väldigt häftigt.

En samverkan innebär att alla involverade parter i projektet jobbar tillsammans på plats och Ludvig betonar hur arbetssättet främjar till en öppen kommunikation och delaktighet. Kollegorna Martin Lüning och Lars Öberg från Aenigma har varit ett tryggt stöd då dem besitter en gedigen kunskap inom branschen. Deras samarbete är en mix av erfarenhet och nytänkande.

- Jag tror att min erfarenhet och lite nyare sätt att tänka bidrar till projektet. Vi kompletterar varandra och har en öppen dialog. Det är roligt att få jobba med så engagerade och kunniga kollegor. Vi brukar säga att man bygger nog bara en filmstad en gång i livet, så detta blir ett kul minne vi har tillsammans.  

Konsultrollen banar väg för nya utvecklingsresor

I snart två år har Ludvig varit en del av Aenigma och konsultrollen har bidragit till en bättre balans i vardagslivet med större variation i arbetsuppgifterna och frihet under ansvar. När väl Filmstaden projektet är avslutat riktar Ludvig sin blick mot nya utvecklingsmöjligheter och ytterligare få växa som projektledare. Han trivs med att få vara ute på plats och lösa problem tillsammans med kollegor. Genom att vara närvarande och stöttande ser Ludvig hur det skapar en positiv arbetsmiljö och ett lyckat projekt.

- Jag har alltid jobbat i produktionsskede men jag vill vara involverad redan i förstudiestadiet i ett projekt och få bidra med min kunskap genom olika faser. Jag har inte riktigt fått testa rollen som byggledare fullt ut, utan vill ta med den här erfarenheten från Filmstaden projektet in ett markprojekt. Jag har sett att de byggledare jag jobbat mot innan har mer ansvar och är ute och stöttar i projekt. Det känns som en rolig roll och dit vill jag sikta mot.


Att överträffa förväntningar är drivkraften för Lisa

Som konsult inom rörkonstruktion möter Lisa Simonsson ständigt nya infallsvinklar i sina uppdrag. Varje projekt leder till erfarenheter som tar henne vidare i den utvecklingsresa hon har föresatt sig.

Läs nästa case