Granitor Miljöteknik har lett SGU/SGI:s forskningsprojekt på plats vid Örnsköldsviks flygplats. Projektet har gått ut på att testa en in situ metod för att rena grundvattnet från PFAS som släppts ut med brandskummet vid den gamla brandövningsplatsen.
Under 2023-2024 har Granitor Miljöteknik AB haft i uppdrag av SGU och SGI att skapa en barriär av kolloidalt aktivt kol vid Örnsköldsviks flygplats gamla brandövningsplats. Syftet har inte varit att ta bort PFAS, utan att förhindra vidare spridning. Metoden går ut på att injektera aktivt kol i grundvattenmättad zon i marken som adsorberar (binder till sig) PFAS och förhindrar den från vidare spridning med grundvattnet. Projektet har gått ut på att skapa en 70x4,5x5 meter lång barriär i ett område där stor mängd grundvatten rinner igenom. Det injekterade aktiva kolet har en spridningshämmande funktion i 25-100 år. Ett kontrollprogram finns upprättat för att kontrollera spridning över tid.
Under 1900-talet ökade industriproduktionen och tillverkningsprocesserna utvecklades i snabb takt och giftiga ämnen togs fram för att göra produkter mer tåliga, effektiva och eftertraktade. Ett av dessa ämnen var PFAS, vars funktion var brandtålig och vätskeavstötande, vilket gjorde att PFAS kom att användas i allt från kläder till stekpannor. PFAS kom även att hamna i brandskum som sedan användes frekvent i flera års tid i brandsläckningsarbete och inte minst på brandövningsplatser.
PFAS är dåligt för oss och miljön då det är ett extremt giftigt ämne som inte lämnar kroppen, orsakar problem med horomoner och fertilitet, samt är väldigt cancerframkallande.
Själva saneringsarbetet gick bra och vi lyckades att under en två månaders period borra 147 hål och injektera totalt 76 732 kg aktivt kol som blandades ut med vatten. Utöver det borrades även 47 hål som injekterades med 6 250 kg CaCl2 som hade en bromsande inverkan på kolet. PFAS följer normalt med grundvattnet och i detta fall fastläggs PFAS på det injekterade aktiva kolet och renar på så sätt grundvattnet och förhindrar vidare spridning från brandövningsplatsen.
Oljedepåer (Univar och f.d. Shell) inom Louddens energihamn i Stockholm ska avvecklas/saneras och marken ska återställas för annan användning.
Läs nästa referensprojekt