Process och tågstyrning Bombardier Transportation

Midroc har uppdraget att leverera system för process- och tågstyrning till en stor underjordsoperation. Målet är att fjärrstyra hela underjordsoperationen, effektivisera produktionen och öka personsäkerheten.

Midroc Automation har, tillsammans med partnern Bombardier Transportation, fått förtroendet att leverera system för styrning av processer för lastning, trafikering och lossning av de förarlösa tåg som till högsta produktivitet och lägsta miljöpåverkan transporterar malmen från brytställe till anrikningsverk utan avkall på personsäkerhet.

I leveransen ingick initialt kontrollsystem för process & CCTV samt tåg för lastning, transport och lossning av förarlösa tåg. Leveransen utökades senare med processtyrning för DMLZ, trafikstyrning för CIP samt kontrollrum på tre våningar med storbildsskärms-lösning.

Midroc har projekterat tre kontrollrum ovan jord i Indonesien. Med joy sticks sköter operatörerna både lastning och skutknackning. Tågledarna kontrollerar de förarlösa tågen. Kommunikationen går via fiber och trådlöst. Inte minst kamerasystemen är mycket omfattande, där allt som styrs också övervakas, från lastning ända till transportband bort mot anrikningsverk. 

Systemen vi har levererat omfattar även trafiksystem för alla lastbilar, personbilar och bussar som kör skiftlagen in och ut i gruvan. Även aktivitetsanpassad ventilation i gruvan ingår i styrningen.

Med Midrocs system blir gruvan världens mest högteknologiska gruvoperation under jord och för Midroc Automation innebär det den största ordern någonsin.

”They pulled all technologies together, from conception to implementation, in about three years. It would have taken us 10–20 years. I see Midroc as a long-term partner.”

Executive VP of Operation​ (kund)

Korta fakta om leveransomfattningen

System för process- och tågstyrning innefattande, bl.a.:

  • Konstruktion
  • Hårdvara
  • Programmering styrsystem Siemens PCS7
  • Tågstyrsystem INTERFLO från Bombardier
  • Ombordutrustning på tåg och vagnar
  • Integrerat kamerasystem
  • Kontaktledning
  • Centrala nätverk och system samt kontrollrum

 

Tack vare digitaliseringens möjligheter samt Midrocs högteknologiska kunskaper byggdes en virtuell simulering av Grasberg-gruvan i Midrocs egna lokaler i Sverige. All hårdvara, mjukvara och samtliga styrsystem kontrolltestades i verkstaden i Trollhättan och felsöktes för att undvika möjliga framtida fel. 


Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här

Följ med oss till site

Film från projektet

Virtual Commissioning och simulering gruvindustrin

Simulering kan användas för att minska kostnader och öka kvaliteten.

Läs nästa case