En elektriker plockar av en stege från taket av en servicebil.

Hur är det att jobba som serviceelektriker?

Läs om Johan Hammarström som skolade om sig från inköpare till elektriker. Som serviceelektriker på Granitor Electro har han ett varierande jobb där han träffar mycket människor.

– Tidigare arbetade jag som inköpare och satt på ett kontor hela dagarna, men jag längtade efter att vara ute och träffa människor och tog beslutet att omskola mig till elektriker.

Johan tyckte att arbetet som elektriker verkade intressant och han hade en del förkunskaper inom el och elektronik. Han kompletterade sin utbildning med en YH-utbildning och praktiken och lärlingsplatsen fick han på Granitor Electro, därefter valde han att stanna kvar i företaget.

Elektriker är ett brett yrke

Att vara serviceelektriker på Granitor Electro kan omfatta allt från installationer och löpande underhåll i kontorsbyggnader, sjukhus, industrin och ombyggnationer till att jobba hemma hos privatpersoner. Johans roll är som serviceelektriker på Volvo lastvagnar i Göteborg. Det omfattar såväl en fabrik som kontor och logistik.

– Det roligaste med mitt jobb är variationen. Elektrikeryrket kan både vara smalt och brett. Serviceelektriker är ofta brett och jag arbetar med allt från nya vägguttag i ett kontor och installation av skrivare till nya robotar med styr- och kraftelektronik.

Noggrannhet är en superegenskap

En bra drivkraft i yrket är viljan att lära sig och noggrannhet är en superegenskap i yrket enligt Johan, snabbheten kommer med yrkesskickligheten.

– Som elektriker vill man göra installationer som man är stolt över, det tar tid att bli duktig.

Familjen och huset är en stor del av Johans fritid och han är bland annat fotbollstränare åt sina barn. Han tycker att det är skönt att kunna hålla isär jobb och fritid. I hans tidigare yrke kunde han bli uppringd nästan dygnet runt.

Ständig utveckling under trygghet och fasta rutiner

Johan uppskattar att Granitor Electro är ett stort och tryggt företag med bra och fasta rutiner. Han kan alltid höra av sig till sin projektledare och sina kollegor och uppskattar att man alltid ställer upp för varandra.

Som serviceelektriker menar Johan att det alltid finns mycket att lära. För honom var det ett viktigt steg att känna trygghet i att kunna lösa problemen själv, från att ha behövt mycket stöd och hjälp.

– Nu är jag självgående och jag vill fortsätta att utvecklas i allt från kundkontakter till att administrativt lägga upp och avsluta jobb och att räkna på offerter. Här får man växa i sin yrkesroll.

Elektriker är ett framtidsjobb

Det behövs fler duktiga elektriker, det är ett viktigt jobb i en framtidsbransch. Hela världen håller på att elektrifieras på ett sätt som den inte gjort tidigare. Många elektriker är dessutom på väg att gå i pension så det finns stora möjligheter att ta plats om man är ambitiös och vill.

– Granitor Electro är en stor och trygg arbetsgivare med professionella rutiner för både säkerhet och hur vi tar oss an kunder. Vi har ett arbetssätt där man är trygg i att alla lär sig på samma sätt och ett mycket bra lärlingsprogram.