En hand med penna över en ritning.

Hur är det att jobba som projektledare på entreprenad?

Läs om Peder Magnussons resa på Granitor Electro, från praktikant till projektledare på entreprenader. Ett flexibelt arbete som har tagit honom till många olika platser och spännande byggen.

Porträtt på medarbetare på Granitor Electro

– Jag började min resa som elektrikerpraktikant 2005 när Granitor Electro var med och byggde Ikea i Sundsvall. Sedan dess har företaget gett mig möjligheten att fortsätta utvecklas som elektriker, ledande montör och sedan drygt två år är jag projektledare på entreprenad i Sundsvall.

För att få erfarenhet av olika arbetssätt har Peder provat olika arbetsuppgifter och gått interna utbildningar som elektriker, ledande montör och projektledare.

– Här finns stora utvecklingsmöjligheter. När jag var ledande montör la jag tillsammans med min chef upp en plan för min resa mot projektledarrollen.

En vanlig dag på jobbet handlar om flexibilitet

– En vanlig dag som projektledare handlar mycket om att vara flexibel. Det kan till exempel innebära att jag far ut på ett projekt för att lösa ett problem som uppstått, eller tala med en beställare som vill ändra något som vi redan påbörjat, eller göra en tilläggsbeställning.

Mycket i rollen som projektledare handlar också om att vara ordningsam och ha koll så att man kan stötta montörerna snabbt när de har frågor så att inget projekt står still.

– Det är viktigt att vara kommunikativ och prata med alla i projektet.

Något som Peder uppskattar som projektledare är att få arbeta med olika projekt och att få vara med från start till att ett bygge är färdigt. Och att ta fram lösningar så att beställarna får det de vill ha.

En drivkraft för Peder är att göra kunden nöjd så att de pratar gott om företaget och kommer tillbaka.

– På besiktningen vill man känna stolthet och att det utförda arbetet blev riktigt bra.

Här finns stora valmöjligheter och bra chefer

Peder har alltid gillat att resa och reste som elektriker i 15 år. Han kände en stor frihet i att kunna välja projekt och platser. Det första res-jobbet gjorde han som lärling på Ikea i Haparanda. Det fick honom att vilja fortsätta resa till olika orter och träffa nya människor.

– Jag fick otroligt bra bemötande av mina nya kollegor som tog hand om mig och lärde upp mig.

Efter det har han bland annat gjort två omgångar på LKAB i Kiruna. Första gången som montör då de var ett gäng från Sundsvall som åkte upp och drog kablage. Några år senare var han tillbaka för ett annat projekt och han tog sina första steg som ledande montör efter några år på plats. Peder har även arbetat som ledande montör vid en renovering av Gudlav Bilderskolan i Sollefteå.

När det var dags att stadga sig och köpa hus var det också lätt att välja projekt som innebar färre resor.

– Jag upplever en otrolig frihet och bra chefer som lyssnar och hjälper en på vägen. De mentorer jag hade i början av min resa finns fortfarande kvar i företaget och det är roligt att de flesta stannar här länge.

Stora utvecklingsmöjligheter inom bolaget

Peder har inte hunnit fundera så mycket på sin fortsatta resa på Granitor Electro. Han tycker att det finns mycket kvar att lära av kollegor och genom projekt.

– Jag brukar säga att det finns oändligt med erfarenhet på Granitor Electro och det finns alltid någon som har löst ett liknande problem som du stöter på. Här finns ett stort kontaktnät och alla hjälper till. Här finns kompetens och många hjälpmedel, dessutom är det familjärt och det uppskattar jag.

Granitor Electro erbjuder frihet under ansvar

Frihet under ansvar är något som Peder tycker utmärker Granitor Electro. Han menar att det gäller även utanför den egna rollbeskrivningen, det finns inget stopp på utvecklingsmöjligheterna enligt Peder.