Skolsamarbete ska öka högstadie-elevers intresse för teknik

I framtiden behövs fler ingenjörer. Därför är Granitor tillsammans med Scania och Knightec med i Nordens största skolsamarbete, ett initiativ för att öka högstadieelevers intresse för teknik innan de gör sina gymnasieval. Samarbetet innebär att Granitor Systems ingenjörer besöker skolor för att berätta om yrket och att eleverna kommer till våra arbetsplatser och testar att vara ingenjör för en dag.

En regnig tisdag i september fylldes Granitors huvudkontor i Solna av fyrtio niondeklassare från Storvretskolan i Tumba, söder om Stockholm. Där fick de göra olika uppgifter som att konstruera en mugg i ett ritprogram och bygga en lyftkran och se hur mycket den orkar lyfta. Mert Yilmaz tyckte att lyftkranen var roligast.

– Jag älskar att bygga så de här uppfinningarna är som mitt drömjobb. Jag vill jobba med VVS och det fick ni också in, säger han.

Det krävs samarbete för att få lyftkranen att fungera.


Wilma Zetterup på Granitor Systems är positivt överraskad över hur duktiga eleverna var.

– De var jätteduktiga på att programmera och även på att samarbeta. Tråkigt att jag inte fick göra nåt sånt här när jag gick i skolan. Det är kul med såna här initiativ och att träffa eleverna, säger hon.

Wilma valde att bli automationsingenjör för bredden i yrket och att man jobbar i grupp och samarbetar med sina kollegor. Hon gillar omväxlingen i att jobba på kontor och att vara ute och arbeta i till exempel vägtunnlar.

– Det finns många chanser, du blir aldrig fullärd utan lär dig alltid något nytt. Tröttnar jag på en grej så kan jag göra något annat. Det är oerhört brett och det tycker jag är väldigt kul, säger hon.

Mentorer med och visar vägen

Inom ramen för skolsamarbetet har Knightec startat ett program där högskolestudenter är mentorer åt högstadieelever. En av dem är Melker Wallén, som läser teknisk fysik på KTH, och han var med när Mert Yilmaz och hans klasskompisar besökte Granitor. Melker vägledde eleverna i en av uppgifterna, men han menar att det viktiga snarare är att vara en förebild och visa vägen in i teknikspåret.

– Jag passar på att prata om gymnasiet och vad man kan jobba med. Det är kul att kunna visa hur de kan tillämpa det de lär sig i skolan. Och personligen är det inspirerande att kunna inspirera andra, säger han.  

Axel Söderberg, som är kollega med Wilma Zetterup på Granitor Systems, jobbar med att automatisera exempelvis kraftvärmeverk. Ett arbete där han först, tillsammans med sina kollegor, programmerar och simulerar systemet på kontoret innan det sätts i drift ute på site. Axel blev ingenjör för att han tycker om att hitta lösningar på komplicerade problem. Och han hoppas att elevernas nyfikenhet väcks när de själva får pröva på att genom samarbete och planering få en motor att snurra eller en robot att åka i en bestämd bana.

Wilma Zetterup och Axel Söderberg på Granitor Systems vägledde eleverna i några av uppgifterna.


– När de är här hos oss och testar själva så ser de att de tar sig framåt och får önskat resultat genom att använda flera små enkla lösningar, och för mig är det precis vad ingenjörsyrket handlar om, säger Axel.  

Han tycker att det är viktigt att träffa eleverna och berätta att framtiden är ljus för ingenjörer och att det finns många vägar in i yrket.

Tekniska lösningar viktiga i omställningen

Betydelsen av att lyfta ungas teknikintresse är angeläget även ur ett större samhällsperspektiv. En avgörande del i omställningen till en mer hållbar produktion inom till exempel energi- och industrisektorn handlar om tekniska lösningar och en digital transformation.  

– Kunskap inom teknik är en viktig pusselbit i arbetet mot en mer hållbar värld. Vi på Granitor Systems jobbar med lösningar för automatisering, elektrifiering och digitalisering av industriprocesser som därmed blir mer effektiva och hållbara. Det är en självklarhet för oss att satsa på det här skolsamarbetet som en del i vårt sociala ansvar, och eftersom vi kommer att vara i behov av ny kompetens under lång tid framöver hoppas jag att vi får se några av eleverna som framtida kollegor, säger Joel Lybert, vd för Granitor Systems.

Eleverna fick programmera en lego-robot och få den att åka i en bestämd bana. 

"Att vara bra på samarbete är en hygienfaktor för framtiden"

För att öka trivseln bland medarbetarna, vinna affärer och uppnå de resultat man vill ha är ett gott samarbete A och O. Och för att bli bra på samarbete inom en organisation behöver man träna och ha en gemensam förståelse för vad det innebär. Här berättar Brenton Bate, processledare på Granitor, vilken betydelse ett fungerande samarbete har för att företag ska nå framgång.

Läs mer