Framtidens boende – hållbart, smart och flexibelt

Tvättstugan kan fungera som en lounge, vardagsrummet som ett kontor och köket som en plats för odling. Hur kommer framtidens boende se ut och användas? Arkitekten Jeanette Sevegran och inredaren Josephine Wirén ska inreda Granitors visningslägenhet under H22. Här är trendspaning om hur vi kommer att bo i framtiden.

Jeanette Sevegran har en stor passion för material, form, färg, teknik och matematik. Hon har ett stort driv och en vilja att skapa inspirerande miljöer för människor att både bo, jobba och vistas i. Hon gillar att tänka utanför ramen och överträffa förväntningar. Josephine Wirén arbetar med inredningsuppdrag åt både privatpersoner och företag. Att skapa en interiör som väcker sinnen och berör är något hon strävar efter. Blandningen av vintage och modernt gör att interiören blir spännande. Hon arbetar också gärna med olika typer av material och strukturer.

1. Multifunktionella rum

I framtiden tror Jeanette att vi kommer använda bostadens rum på fler sätt än tidigare. Framtidens hem har flexibla ytor för att passa våra nya levnadsmönster när arbetsliv och fritid flyter ihop mer. Vardagsrummet, som traditionellt sett varit en plats där vi samlats för att gemensamt titta på ett tv-program, har spelat ut sin roll. Det blir ett mer flexibelt rum för att fylla fler behov.

– Vi har ju fått lära oss att tänka om och inreda på ett sätt som blir praktiskt nu under pandemin, detta kommer ju till en del vara här för att stanna. Vår matplats har plötsligt blivit ett hemmakontor, vardagsrummet en plats där vi tränar. Vi måste tänka hållbart och praktiskt. Ytorna hemma används mer idag än vad man gjorde förr och på ett helt annat sätt. Investera i bättre möbler som håller, både kvalitetsmässigt och långsiktigt, säger Josephine.

2. Vi blir mindre privata

I framtiden kommer vi förändra vår syn på hemmets rum och dess funktioner. Antalet rum i bostaden behöver inte nödvändigtvis svara mot hur många personer vi är i familjen. Att låta familjens medlemmar sova i färre sovrum skulle kunna frigöra utrymme och ge möjlighet att kreativt skapa rum för andra aktiviteter och behov.

– Vi kanske inte behöver varsitt stort sovrum, utan vi kan sova tillsammans eller dela upp större rum i en sovdel och en umgängesdel. Att vi blir mindre privata gäller även inom yrkeslivet, när bostaden blir en plats dit man bjuder hem kunder och har möten i vardagsrummet eller i trädgården, säger Jeanette.

3. Gemensamma prylar och utrymmen

I framtiden kommer vi att dela ytor och prylar mer med varandra mer än vi gör idag. Övernattningslägenheter och gemensamma utrymmen med grannar blir vanligare, alla behöver inte längre ha det stora vardagsrummet eller växthuset. För den som bor i ett större bostadskomplex kommer det bli vardag att låna saker av varandra.

– Alla behöver inte äga allt. Vi sparar på jordens resurser om vi äger saker gemensamt. Vi inser att vi inte behöver äga egen elektronik, trädgårdsverktyg, egen bil samt cykel och reparationsutrustning, utan vi kan dela prylar med våra grannar, säger Jeanette.

4. Klimatsmarta hem

I framtiden kommer byggprocessen bli mindre klimatbelastande för att minska koldioxidutsläppet. Vi kommer se mer av trender som husstommar av trä och material som inte fraktats så långt. Både Josephine och Jeanette är övertygade om att vi framöver kommer att tänka mer klimatsmart även när det gäller insidan av insidan av hemmet.

– Fler kommer att handla vintage och second hand, inredningen kommer förhoppningsvis bli mer personlig och vi kommer inte följa trender på samma sätt och köpa nytt hela tiden.

Jeanette Sevegran

8 smarta tips på hur du inreder mer hållbart

Inred med de fem olika elementen

En hjälp till harmoni och balans i hemmet är att använda sig av elementen trä, jord, eld, metall och vatten.

Möblera inte endast längs väggarna

Våga möblera mitt i rummet. Det kan skapa ett skönt flöde och kan göra att du maximerar ytan.

Vårda det du har så att det håller länge

Byt inte ut möbler för att hänga med i trender, satsa på personliga favoriter som håller över tid.

Handla nytt i kombination med vintage, second hand och återbruk

På loppisar, auktioner och second hand-butiker går det ofta att hitta riktiga kap.

Renovera, måla om och slipa ner

Tänka på att möblerna som inhandlas är gjorda i gedigna material så att de går att fixa till.

Plocka bort grejer istället för att placera in nya

Ofta har vi samlat på oss alldeles för mycket och möbler kan få ett nytt liv när de får lite plats och luft kring sig. Less is more.

Håll koll på märkningar och material

Det finns en hel uppsjö av olika certifieringar och märkningar. Håll utkik efter Svanen, FCS, Gots och fråga i butiken eller läs på om du är osäker på någon märkning eller vill veta dess ursprung.

Inred med växter och gröna detaljer

Inget rum är komplett utan en dos grönska. Blad, träd, vilda grenar är en fröjd för såväl ögat som sinnet.

{{image.Content}}

{{ index + 1 }}/{{ totalImages }}

{{ model.Text.Heading }}

{{ model.Text.Ingress }}
{{ model.Text.Content }}
{{ model.Quote.QuotePropertyName }}
{{ model.Quote.QuoteCity }}

Lantlig idyll i stan

Brf Pålsjöängar på Pålsjö i Helsingborg är en fantastisk möjlighet när du vill ta nästa steg med ditt boende. Här bor du i en lugn stadsdel, med vackra Pålsjö naturområde alldeles utanför dörren och har samtidigt endast tio minuter till centrum. Här är det enkelt att njuta av vardagen och hinna göra mer av sådant du tycker om!

Läs mer om Brf Pålsjöängar här

Läs mer inom Inspirerande hemma:

Kooperativ hyresrätt – det bästa från två världar

Billigare än en bostadsrätt och mer att säga till om än i en hyresrätt. Att bo i en kooperativ hyresrätt har många fördelar och är ett perfekt alternativ för den som vill kunna påverka sitt boende och sin omgivning tillsammans med sina grannar.

Läs artikeln nu