Världens största kraftlinermaskin för pappersmassa i Umeå

Runt 80 man på plats under ett år är ett absolut måste när SCA expanderar och bygger ny kraftlinermaskin i Obbola utanför Umeå. Granitor Electro har installerat ställverken och all processel till de 900 motorerna.

Som så ofta har tidplanen varit tuff. Och som så ofta är det ett gott lagarbete i gruppen och god samverkan med uppdragsgivare och andra leverantörer som är identifierad som en framgångsfaktor.

Själva maskinen, där de 900 motorerna ingår, är 240 meter lång. Det är en imponerande maskin enligt Magnus "Greven" Persson.

– Att komma ut på en sådan här maskin på en industri är speciellt och något helt annat än att vara på en mer traditionell entreprenad. Ofta vet man vad som ska göras, vad som är slutmålet. Men hur det ska göras är inte helt klart, utan vår uppgift som elektriker att lösa. Det gör vi, tack vare att vi känner varandra så väl i teamet efter att ha jobbat ihop många år, vilket är själva tjusningen.

Greven Persson, ledande montör.

En lyxig fördel med just detta projekt är att det är ett nybygge, det är lättare att installera nytt än att kombinera befintligt med nytt. Det innebär även ny teknik, vilket är sann lycka för en yrkeskunnig.

– Vi har aldrig förr installerat så många strömskenor som på detta projekt. Det är utmanande, för det är ännu inte så vanligt och kräver att man är väldigt noggrann när man gjuter ihop skarvarna.

Greven Persson, ledande montör.

Att det flutit på så väl beror enligt honom och hans kollegor på flera faktorer, varav en väl fungerande arbetsgrupp, trots att många kommer från olika orter, och ett digitalt arbetssätt är de mest avgörande.

Det viktiga samarbetet

Komplexa projekt som detta kräver dagliga avstämningar, tillsammans med representanter för Voith, som levererar maskinen och är uppdragsgivare.

- Vi lärde känna varandra på mycket kort tid och även om det fanns vissa utmaningar i början så har samarbetet fungerat mycket bra. Extra nöjd är jag över säkerheten. Säkerheten är mycket viktig i sådana här projekt och den har det aldrig varit något problem med.

Jürgen Kranz, platschef för Voith.

Digitalt arbetssätt

En annan framgångsfaktor är det digitala arbetssättet. Även om ett digitalt arbetssätt aldrig kan ersätta de dagliga avstämningarna på plats, kan det ge ett fantastiskt stöd för projektledningen. Det vet Johan Rydbeck, som har varit drivande i att utveckla ett exceldokument utöver det vanliga.

- Vi har jobbat med flera olika digitala lösningar tidigare, men det är ofta svårt att få olika system att prata med varandra. Denna gång har vi istället lagt in all data och information i ett helt vanligt exceldokument, vilket gör det möjligt för oss att följa upp progress och ekonomi på samma ställe.

Johan Rydbeck, montageledare.

Det låter enkelt, men har såklart krävt många arbetstimmar. Mest lycklig är han och projektledningen när progressiffran är "1", eftersom man då ligger helt i fas med alla elinstallationer. Ligger den under ett kan man lätt se vad det är som gör att man ligger efter och kan då på studs ta itu med det, för att komma i fas och se siffran ett på skärmen.

Krävs ett stort lag

För att klara alla installationerna på utsatt tid har man tagit in arbetskraft från många olika geografiska platser. De flesta kommer på söndag kväll och åker hem på torsdag eftermiddag. Det är ett speciellt sätt att arbeta och leva, som ställer vissa krav på familjeliv och umgänge. Både Greven och Johan, som har varit med från första början, är vana vid det.

– Visst är det speciellt, men samtidigt är det väldigt roligt att få lära känna helt nya orter och miljöer. I efterhand är det ofta orter man tror ska vara mest tuffa som är de som har varit de trevligaste. Jag skulle exempelvis gärna jobba i Kiruna igen, även om det är ett tufft klimat. Eller Gotland.

Greven Persson, ledande montör.

Han får medhåll av Johan och andra i projektteamet, som med lätt norrländsk samhörighet är eniga om att västkusten är ett av de kallaste ställena man kan vara på vintertid – även om det är svårt att slå smaken av nyfångade räkor.


Ett hus fullt med kommunikation - som funkar

Med en specialanpassad lösning inom fastighetsautomation kan lokalerna i Kulturkvarteret i Örebro användas på många olika sätt och tillgodose många olika behov – extremt resurseffektivt!

Läs nästa referensprojekt