Johanna Haversjö arbetar som planerare på Preems raffinaderi Preemraff i Lysekil. Här förklarar hon en planerares roll under ett revisionsstopp på ett raffinaderi.
Bakgrund
Utbildad till utvecklingsingenjör på Halmstad högskola med inriktning på produktutveckling och logistik. Har arbetat på Aenigma sedan 2013.
Vad gör en planerare?
En planerare bygger upp tidplanen tillsammans med en projektledare och är med från start till slut av ett projekt. Jag arbetar mot vår kund Preemraff i Lysekil där mitt huvuduppdrag är att ta fram och tillhandahålla de planer och rapporter som krävs för att kunna följa upp och styra olika aktiviteter i stoppets alla faser.
Hur hamnade du på Aenigma?
Jag hade precis avslutat mina studier och börjat söka jobb på hemmaplan, när en vän rekommenderade mig att söka till Aenigma. Jag visste inte så mycket om Aenigma då, men efter att jag läst på hemsidan blev jag lockad av att man kunde jobba med så många olika typer av uppdrag.
Jag är egentligen utbildad ingenjör och det var av en slump jag hamnade på planeringen, men det passar mig utmärkt.
Vad inspirerar dig?
Jag inspireras framförallt av att känna att jag utvecklas och lär mig nya saker. Men även kollegorna spelar en stor roll. Jag tycker det är viktigt att jobba med personer som stöttar mig när jag stöter på problem och som gör att jag tar mig framåt.
Hur skulle du beskriva kulturen på Aenigma?
Jag upplever verkligen att Aenigma-kulturen är familjär, vi arbetar tillsammans mot våra mål och hjälper varandra, det är inga problem att fråga varandra om hjälp. Jag tycker det är roligt att komma till jobbet och träffa mina kollegor. I det projektet vi arbetar i nu samarbetar vi tillsammans med flera andra Granitor-bolag, där vi alla hjälps åt.
Vad är ditt drömprojekt?
Det känns som att jag redan jobbar i mitt drömprojekt. Jag är väldigt nöjd med att få vara med från start till slut i det här projektet, det pågår under en lång tid och man kan utvecklas inom många olika områden. Själva genomförandet av stoppet pågår i 5-6 veckor, men förberedelsefasen påbörjas redan 1-2 år innan stoppet. Nu till våren ska stoppet äga rum. När det är klart är det dags att börja planera inför nästa stopp.
Här berättar Martin Silebäck vår avdelningschef i Göteborg om hur han ser på ledarskap, om vikten av att jobba tillsammans och skapa en inkluderande kultur.
Läs nästa case